Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Gondolatok Napóleonról

2019. augusztus 30. - EuroAstra

kep_58.jpgAdj pennámnak erőt, úgy írhassak, hogy igaz legyen minden sora! Ifjú koromban Napóleon-bolond voltam, gyűjtöttem és faltam a róla szóló könyveket. Itt a kezemben a legjobb életrajzi könyve, Tarle angol történészprofesszor műve. Ne vegyék dicsekvésnek, de jártam Waterlooban hajdanán. Megérintett a hely szelleme, a körkép, a múzeum, a nemzetek síremlékei.

Szóval üldögélek lakásunk halljában, kényelmes fotelben és kedvenc koktélomat szopogatom, csapvíz és cukormentes pink grapefruit lé 1:1 arányban.

Bonaparte Napóleon 1793-ban, 24-éves éves korában fejezte be tanulmányait kapitányként a katonai főiskolán. Egy évvel később már dandártábornok, hihetetlen, de ígaz. .

27-éves korában parancsot kap Olaszország megtámadására. Amikor átveszi a sereg élére áll, a csüggedt, éhező, rongyos katonákat szózatával fellelkesíti és megnyeri a hadjáratot. Két évvel később megnyeri az egyiptomi hadjáratot.

1800-ban, 31 éves korában katasztrofális vereséget szenved az államelnökségért folytatott harcában, meg kell elégednie az egyik konzuli pozícióval. Megrázza magát, talpra áll, 4 évre rá már Franciaország császárává koronázzák. hihetetlen, de ígaz. .

Aztán jöttek a kudarcok. 1808-ban az Anglia elleni tengeri blokád a spanyol nép kemény ellenállása miatt nem sikerül, 1812-bwn veresége szenved Kutuzovtól, hiába foglalja el Moszkvát, az oroszországi hadjáratban a francia sereg java megsemmisül. 46-éves korában 1815-ben Waterloonál elveszti a csatát és minden hatalmát.

A napóleoni háborúkban - végül is feleslegesen - egymillió francia katona és civil halt meg, a sebesültek és eltűntek száma ismeretlen..Mindezek ellenére a franciák legnagyobb hadvezérüknek és államférfinak tartják a mai napig. Hihetetlen, de igaz. A néplélek rejtélyes és kiismerhetetlen.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1315030940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása