Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Uralkodók ragadványnevei

2019. augusztus 27. - EuroAstra

rettenetes_ivan.jpgRettenetes Iván megöli a cárevicset. Repin festménye 

Rettenetes Iván. Az első orosz cár. Hirtelenharagú, szeszélyes, kiszámíthatatlan. 1581-ben vita hevében, pillanatnyi felindultságában halálosan megsebesítette örökösét, Iván cárevicset. Nem a fia volt az egyetlen, aki áldozatul esett haragjának: a cár később több mint 3000 nevet tartalmazó halottak jegyzékét az istentiszteleten való megemlékezéshez küldött szét különféle kolostorokba hatalmas pénzösszegek kíséretében. Azzal a paranccsal, hogy a szerzetesek imádkozzanak a halottak lelki üdvéért.

Könyves Kálmán. Elismerten Európa egyik legműveltebb uralkodójaként tartották számon. Vagy kódexgyűjteménye miatt kapta előnevét, vagy azért, mert korszerű törvénykönyvet alkotott. Ő jelentette ki, hogy „a strigákról (boszorkányokról) pedig, mivelhogy nincsenek, semmiféle vizsgálat ne tartassék”. Pedig a XII. században még sok európai államban folytattak boszorkánypereket, küldték máglyára a vádlottat.

Igazságos Mátyás. Álruhában járt a nép között, igazságot osztott, ha törvénytelenséget tapasztalt. Mesterien kezelte a korabeli társadalmi kommunikációt, igyekezett külföldön és belföldön egyaránt jó hírét kelteni saját személyének, hogy ennek révén is támogatást szerezzen céljai eléréséhez. Legfontosabb terve fia örökösödésének biztosítása volt. Egyik legnagyobb uralkodónk.

Oroszlánszívű Richárd. Galileában a keresztesháború során egyedül kis seregével szállt szembe Szaladin egyiptomi szultán hatalmas haderejével szemben. A csaták sorozatában elfoglaltak Akkor városát, megmentették az ott lakó keresztény közösséget (1191), ezért kapta  az oroszlánszívű nevet.

Földnélküli János. Portréját Walter Scott Ivanhoe című regényéből ismerjük. Aljas, kegyetlen, kicsapongó uralkodó, népét elnyomó, igazi zsarnok, a lovagi eszményektől idegen, hibákat és erkölcstelenségeket megtestesítő antihős. Apja, Anjou grófja hatalmas birtokait, franciaországi tartományait felosztotta fiai között, majd megszületett a legkisebb fiú, akinek már nem jutott föld. Ezért az apa őt gúnyosan Lacklandnek, azaz földnélkülinek csúfolta, nevezte el.

Hosszúlábú Henrik. Lengyel uralkodó, akinek élete a családtagjaival és a szétszabdalt Lengyelország uraival való küzdelemben telt el. Karcsú, magas, csinos férfi volt, valóban hosszú lábakkal. Halála bonyolult történet, sokféleképpen írták meg. Ellenségei valószínűleg megmérgezték. A haldokló herceg a keresztényi megbocsátás nevében kegyelmet adott a gyilkosnak, majd meghalt.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7715025738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása