Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Először lép fel Magyarországon Georgy Tchaidze

2019. augusztus 25. - EuroAstra

newm.jpgAz orosz zongoraművész a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon debütál. Augusztus 30 és szeptember 3. között rendezik meg Budapesten a New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivált és Mesterkurzust. A Miranda Liu hegedűművésznő által alapított új fesztivál vendége lesz Georgy Tchaidze orosz zongoraművész, aki először lép fel Magyarországon.

 

A számos nemzetközi díjat nyert fiatal művész a világ legnevesebb koncerttermeinek vendégeként adott emlékezetes hangversenyeket világhírű művészek partnereként. Tchaidze először egy kamarakoncerten közreműködik szeptember 1-jén 19.30 órakor a Benczúr Házban, ahol Brahms és Sosztakovics kamaraműveit játssza Miranda Liu hegedűművésszel és Bartosz Koziak gordonkaművésszel. Szeptember 2-án, a fesztivál délutáni koncertjén pedig szólóestet ad 17.00 órakor a Régi Zeneakadémián. Műsoron Beethoven E-dúr szonátája (op. 109), Szkrjabin 5 prelűdje (op.16.) és Schumann fisz-moll szonátája (op. 11) szerepel.

A fesztivál további fellépő művészei: Érdi Tamás, Klenyán Csaba, Bartosz Koziak (PL), Bábel Klára, Győri Noémi, Móré László, Nagy Míra, Soós Máté, a fesztiválalapító Miranda Liu és a most debütáló Central European Strings, amely a feszitvál rezidens együtteseként több koncerten is közreműködik. A programsorozat Budapest három – a kamarazene szempontjából – emblematikus helyszínén várja a közönséget, a Festetics és a Benczúr Palotákban, valamint a Régi Zeneakadémia kamaratermében.

 

A The Telegraph a Wigmore Hallban debütáló fiatal orosz zongoristáról írja, hogy Georgy Tchaidze „finom érzékenységgel és tökéletes technikával” rendelkezik. 2009-ben megnyerte a Honens Nemzetközi Zongora Verseny nagydíját, és azóta Európa, Észak-Amerika és Ázsia számos országában koncertezett, mint például a Berlini Konzerthausban, a torontói Glenn Gould Studióban, az amszterdami Het Concertgebouw-ban, Pekingben a National Center for the Performing Arts-ban, Shanghaiban az Oriental Arts Centre-ben, és New Yorkban a Carnegie Hall Zankel termében. Rachmaninov 2. zongoraversenyét a kanadai National Arts Centre Zenekarral, Pinchas Zuckermannal adta elő, aki így jellemezte őt: „dícséretes tisztaság… szokatlanul erőteljes, cseppet sem hivalkodó előadás” (Ottawa Citizen). 2015 nyarán Georgy Tchaidze első helyezést ért el a 4. Top of the World Nemzetközi  Zongoraversenyen a norvégiai Tromsoban. Ezt követően felkérték, hogy Sir Schiff Andrást helyettesítse a Lofoten Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon.

 

Georgy Tchaidze Szentpéterváron született 1988-ban. Hétéves korában kezdett el zongorán és hegedűn játszani. A moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban Sergey Dorenskynél végezte alaptanulmányait, majd mesterdiplomáját a berlini University of the Arts-ban szerezte meg Prof. Klaus Hellwignél. 2016 szeptembere óta Belgiumban, a Queen Elisabeth Music Chapel művésze Louis Lortie vezetése alatt. Tchaidze egyre nagyobb hírnévre tesz szert, mint zenésztársaival érzékenyen együtt muzsikáló zongorista. Hangversenyturnén vett részt a canadai Cecilia String Quartettel és a nagyra becsült Borodin Quartettel. Legutóbb fellépett a Cleveland Szimfonikus Zenekarral Bramwell Tovey vezetésével, a Forth Worth Szimfonikus Zenekarral Leonard Slatkinnal, a Brüsszeli Filharmónikus Zenekarral Alaksandre Bloch vezetésével, és az elismert Brentano String Kvartettel, valamint Piotr Anderszewskivel, Stephen Kovacevich-csel, Jean-Efflame Bavouzet-vel,, Marc-André Hamelinnel, Nikolai Luganskyval  többek között. Tchaidze három felvételt készített a Honensnél: egy élő felvételt a Cecilia String Quartettel, egy Schubert összes albumot, valamint egy olyan lemezt is kiadott, amelyen Medtner, Muszorgszkij és Prokofjev műveit játssza.

http://georgytchaidze.com

 

A kamarazenét és annak leghitelesebb bemutatását helyezi középpontba a Miranda Liu hegedűművésznő – Magyország legfiatalabb koncertmestere – által alapított New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, amelyet elsőként 2019. augusztus 30. és szeptember 3. között rendeznek meg Budapest három – a kamarazene szempontjából – emblematikus helyszínén, a Festetics és Benczúr Palotákban, valamint a Régi Zeneakadémia kamaratermében. A koncerteken fellép többek között a Central European String Quartet, Érdi Tamás zongoraművész, Klenyán Csaba klarinétművész, Bartosz Koziak gordonkaművész Lengyelországból és Georgy Tchaidze zongoraművész Oroszországból, a Central European Strings kamarazenekar és bemutatkoznak a fellépők közül a fiatal művészgeneráció legsikeresebb kamarazenészei is. A fesztivál több koncertjére már elfogytak a jegyek, a fennmaradó jegyeket és a teljes programot a fesztivál weboldalán lehet böngészni. https://nmicmf.jegy.hu

 

A közönség innovatív programokon keresztül ismerkedhet meg nemcsak a gazdag duó, trió és kvartett repertoárral, hanem szextett és szeptett mesterművekkel is.  Mindezt elérhető árakon tehetik meg, mivel a fesztivál missziója a legmagasabb színvonalú komolyzenei koncertek megvalósítása és ezek elérhetővé tétele minél szélesebb réteg számára.

„Célunk az, hogy a kamarazenét – a „barátok zenéjét” - a leghitelesebb formájában mutassuk be úgy, ahogy a zeneszerzők eredetileg eltervezték: meghitt környezetben előadva. Régi álmom, hogy olyan platformot hozzak létre, amelyben a világ minden tájáról érkező tehetséges zenészek együtt zenélnek és kötnek életre szóló barátságokat.  Remélem, hogy ezzel az új fesztivállal inspirációt nyújthatunk művészeinknek, diákjainknak és közönségünknek egyaránt.” (Miranda Liu)

 

Miranda Liu hegedűművésznő az USÁ-ban született és a salzburgi Mozarteumban és budapesti Zeneakadémián végezte tanulmányait, 19 évesen lett Magyarország legfiatalabb koncertmestere a Concerto Budapestnél. Második hazájának tekinti Magyarországot, amelynek zenei életében nagyon aktívan vesz részt nemcsak szólistaként, kamarazenészként és koncertmesterként, hanem innovatív nemzetközi projektek ötletgazdájaként és elindítójaként is.

www.mirandaliu.com

 

A fesztivál mesterkurzusa nyitott bármilyen nemzetiségű zenész számára korhatár nélkül, akiknek lehetőségük nyílik arra, hogy egyéni órákon tanulmányozzák a szóló és kamarazenei repertoárt a fesztivál művészeivel. Európában ritka és különleges lehetőséggel is élhetnek: részt vehetnek a fesztivál versenyén, amelynek díja egy szóló fellépés a Central European Strings kíséretében a zárókoncerten a mesterkurzus tanárai mellett.

A fesztivál szervezésében és operatív feladataiban a Cadenza Művészeti Ügynökség vállalt szerepet.

 

Belépőjegyek:

1.300,- Ft / szóló jegy - délutáni koncert

2.000,- Ft / szóló jegy - esti koncert

6.000,- Ft / 4 alkalmas fesztiválbérlet (négy esti koncert)

7.500,- Ft / 6 alkalmas fesztiválbérlet

Jegyek és bérletek kezelési költség nélkül a https://nmicmf.jegy.hu weboldalán, a Zeneakadémia jegypénztárában, és az Interticket jegyirodaiban válthatók.

 

Művészeti vezető: Miranda Liu – hegedűművész (USA)

Rezidens együttes: Central European String Quartet (Miranda Liu, Soós Máté, Haruka Nagao (Japán), Szabó Judit)

Fellépő művészek:

Miranda Liu – hegedűművész

Móré László – brácsaművész

Bartosz Koziak – gordonkaművész (Lengyelország)

Győri Noémi – fuvolaművész

Klenyán Csaba – klarinétművész

Bábel Klára – hárfaművész

Érdi Tamás – zongoraművész

Nagy Míra – zongoraművész

Georgy Tchaidze – zongoraművész (Oroszország)

Zenekar a zárókoncertre: Central European Strings

 

Mesterkurzusok: Ádám Jenő Zeneiskola, Régi Zeneakadémia - Nincs korhatár!

Hangszerek:

Hegedű - Miranda Liu (USA)

Cselló - Bartosz Koziak (Lengyelország)

Fuvola - Győri Noémi (Magyarország)

Klarinét - Klenyán Csaba (Magyarország)

Hárfa - Bábel Klára (Magyarország)

Zongora - Georgy Tchaidze (Oroszország)

Kamarazene - Szabó Judit (Magyarország)

Zongorakísérők - Nagy Míra, Soós Orsolya (Magyarország)

 

Verseny

A verseny nyitott a szóló mesterkurzusok minden résztvevője számára - korra és nemzetiségre való tekintet nélkül - és a mesterkurzusok ideje alatt kerül megrendezésre. A verseny győztesei szeptember 2-án, a fesztivál zárókoncertjén lépnek fel, ahol a versenyben kiírt szólódarabokat előadják a Central European Strings kíséretében.

A verseny kötelező darabjai itt találhatók:

https://nmicmf.com/master-classes

 

2019. augusztus 30 - szeptember 3.

New Millennium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál

 

https://nmicmf.com

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4815022828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása