Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

János bácsi a csatában

2019. augusztus 19. - EuroAstra

ozl6k4ug.png john_brown_victoria_kiralynovel.jpgJohn Brown és Viktória királynő

Kiskamasz koromban még nem használtunk internetet, televíziót, okostelefont, sőt, még a vezetékes telefon is ritkaság számba ment. Kénytelek voltunk „Adj király katonát!” és hasonlókat játszani, bár akkor nem éreztük kényszernek. És énekeltünk, amikor csak lehetett. Egyik dalunk volt a „János bácsi a csatában”. De ki is volt ez a János bácsi?  Erre kerestem magyarázatot. Kettőt is találtam.

Az amerikai polgárháború idején énekelték az északi katonák a John Brown's Body című katonaindulót. Dallama valószínűleg egy spirituáléból alakult ki. John Brown postamester (1800-1859) a rabszolgák felszabadításáért harcoló északiak hőse, akit a déliek elfogtak és kivégeztek. De egyes feltételezések szerint az eredeti szöveg egy másik John Brownról szólt.

Az indiai származású John Brown (1826-1883) Viktória királynő komornyikja, majd szeretője volt, bár a brit történelemkönyvek a királynő lelki támogatójának nevezik. A történet azonban ennél bonyolultabb. A királynő férje Albert herceg 42 éves korában tífuszban elhunyt. Viktória köztudottan halálosan szerelmes volt a férjébe és depresszióba esett. Brown mindenben támogatta az uralkodót, aki lassan felépült. Köszönetét kinyilvánítandó, a királyné létrehozta a "Hű Szolga Érdemrendet" amit csakis a leghűségesebb szolgák kaphattak meg. A férfi teljesen bűvkörébe kerítette a királynőt, és szembemenve az etikettel együtt iszogattak.

Most pedig rátérek a pletykákra, a szenzációhajhász bulvársajtóra, amelyet mellesleg szívesen olvasok. Brown a királynő hálószobája mellett aludt. Viktória „kedvesemnek” nevezte a férfit a neki címzett levelekben. A sajtó szerint szexuális érintkezésre is sor került egy közös svájci kirándulás alkalmával. Az utazásuk alatt állítólag össze is házasodtak ahol Viktória Kent grófnőjeként mutatkozott be  Tény, hogy a királynő kilenc hónappal később gyermeket szült.

Viktóriát a sajtó Mrs. Brownnak, a férfit pedig a királynő India császárnőjévé koronázása után India császárának kezdte nevezni. A sajtó és a társadalom össztüze közé szorult férfi imázsát csak bátor tette mentette meg, amikor 1872-ben egy királynő elleni merényletet meghiúsított. Azt is beszélték, hogy Norman Macloud tiszteletes halálos ágyán különös vallomást tett: -Megbánta, hogy Svájcban, titokban összeházasította John Brown-t és Viktória királynőt.

Julius Norwich angol történész a  windsori kastély levéltárában kutatva rá is lelet a házasságlevélre, amit bemutatott Erzsébet anyakirálynőnek. Aki összetépte az okmányt, mondván, hogy ezt szolgálja a monarchia érdeke.

 

János bácsi a csatában,
János bácsi a csatában,
János bácsi a csatában
elesett egy fűszálban.

Arra ment egy indiánus,
Arra ment egy indiánus,
Arra ment egy indiánus,
és szívébe lándzsát szúrt.

János bácsi testét kukacok eszik,
János bácsi testét kukacok eszik,
János bácsi testét kukacok eszik,
és az egyik felkiált:

Glóri, glóri, allelúja,
Glóri, glóri, allelúja,
Glóri, glóri, allelúja,
ez az ember már hulla!

Jaj, de büdös ez a János,
Jaj, de büdös ez a János,
Jaj, de büdös ez a János,
Mert a lábát nem mossa.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8515014786

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása