Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Új korszakba lépnek a bankkártyások

2019. augusztus 17. - EuroAstra

sms-bank-kod.jpgKereken egy hónap múlva életbe lép az a szabály, amely a kártyás fizetéseket még biztonságosabbá teszi. Az online vásárlások ugyanis egy ellenőrző kóddal kapnak csak zöld utat, ezt érdemes az érintetteknek beállítaniuk, például a netbankjukban. A bankkártyákra amúgy is érdemes ránézni rendszeresen, mert jelentős különbség lehet a díjakban. A hitelkártyákra úgyszintén, mivel egy lakáshitelnél mérsékelhetik a folyósítandó összeget. 

 

Új korszakra készülhetnek a bankkártyások: szeptember 14-től lép életbe egy új európai szabályozás, amely az online fizetést teszi még biztonságosabbá - derül ki a money.hu összefoglalójából. Magyarországon rengetegen érintettek: a hivatalos adatok szerint ugyanis az első negyedévben több mint 9,4 millió bankkártya volt a magyar piacon, 5 százalékkal több mint egy évvel korábban. 

 

Biztonság, duplázva

“Az új szabályozás erős ügyfélhitelesítést ír elő például a bankkártyával történő online vásárláshoz. Azaz két, biztonsági szempontból független azonosítóval kell jóváhagyni a vásárlást. A gyakorlatban ez például úgy néz ki, hogy a vásárlás utolsó lépéséig eljuthatunk az eddigi lépésekkel, de ott a bank küld a telefonunkra egy kódot, ennek beírásával kap zöld utat a tranzakció” - mondta Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője. Hozzátette: Ez csak az egyik forgatókönyv, bankonként más és más lehet a gyakorlat, ráadásul európai szintű szabályozásról van szó, így a külföldi bankoknál is eltérhet a metódus. A szakember azt is elmondta, hogy az adott ország hatóságai dönthetnek a szeptember 14-i határidő esetleges meghosszabbításáról, hogy zökkenőmentes legyen az átállás. Mindenesetre a magyar bankok készülnek az új korszakra, a bankkártyásoknak pedig érdemes a netbankjukban megnézni, hogy az új azonosítási rendszerhez milyen lépéseket kell tenniük. 

 

Érdemes ránézni a költségekre

A money.hu elemzése egyúttal rámutat arra is, hogy nem csak a szeptemberben következő változás miatt érdemes ránézni a bankkártyákra, ezt ugyanis időről időre célszerű megtenni. “Elsősorban azért, mert jelentős különbségek lehetnek a kártyadíjakban és lehet, hogy akár a saját bankunk is tud adni olcsóbban másikat. Nem beszélve arról, hogy kedvezményeket is adnak a bankok a különböző kártyákhoz, folyószámlákhoz” - fogalmazott Trencsán Erika. 

 

A hitelkártyákra pláne érdemes figyelni, ezek ugyanis kellemetlen meglepetést okozhatnak a money.hu szakértője szerint. Elsősorban azért, mert a hitelkártyákhoz kapcsolódó keret miatt elképzelhető, hogy kisebb összegű lakáshitelt tud adni a bank, még akkor is, ha a kártyát nem használja az érintett. A money.hu szerint a hitelkártyákkal amúgy is érdemes óvatosan bánni, mert bár több mint 40 napos a kamatmentes, úgynevezett türelmi időszak, de utána 30-40 százalékos kamatot számít a bank, ami nagyon jelentős, a mostani alacsony kamatkörnyezetben. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5415010386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása