Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A szkarabeusz

2019. július 25. - EuroAstra

kep_54.jpgAz ókori Egyiptomban szentként tisztelték, a szó jelentése újjászületés, megtestesülés. Az állat a földbe rakja a petéit, ezért a fáraók korában azt hitték, a földből keletkezik. Így vált az önmagából való keletkezés jelképévé, a Nap rokonává, mert az égitest egyik legfontosabb tulajdonsága az egyiptomiak szerint, hogy minden reggel újjászületik.

Alakját az ókorban több mázsás emlékműveken is megmintázták, illetve tömegesen készítettek szkarabeusz alakú amuletteket. Az apró emléktárgyak sima alsó oldalát gyakran névvel vagy istenségek képeivel díszítették, használatuk különösen a halotti kultuszban volt gyakori.

A Nílus partján fekvő virágzó Naukratisz (mai neve Nebireh) művészei szkarabeusz amulettek készítésével foglalkoztak. A mágikusnak vélt apró tárgyak föníciai közvetítéssel a Földközi-tenger partvidékén mindenfelé elterjedtek. Az etruszkok amulettek utánzataival kereskedtek, gyakran adtak szkarabeusz alakot gemmáiknak. (vésett drágakő, féldrágakő)

Már Kr e. 2500 körül kezdenek megjelenni a sírokban a különféle amulettek, főként a köznép sírjaiban. Eleinte piramis formájúak, később kör alaprajzúak, amelyek domború oldalát szkarabeusz figurákkal díszítették. Ilyen tárgyakat a világ múzeumaiban nagy számban őriznek.

A szkarabeuszokat használták pecsétként is. A XII. dinasztia korától kezdve tűnnek fel a fáraó nevét viselő szkarabeuszok, melyeket magas rangú tisztviselők kaptak, akik az uralkodó nevében jártak el és így használhatták a nevét pecsétként. Olykor a fáraó halotti templomába ellátogató és ott imádkozó emberek kaptak belőle; ezek a fáraó örök életét voltak hivatottak biztosítani.

A szkarabeuszok gyakran lettek ékszerek alkotóelemeit, de amulett funkciójukat minden bizonnyal ékszerbe foglalva is megőrizték. Ezek fontos szerepet játszottak a halotti kultuszban; gyakran szkarabeusz amulettet tettek a múmia mellkasára. A luxori templomban  látható egy hatalmas szkarabeusz szobor.

Nálunk is vannak szkarabeuszok, mi ganajtúrónak vagy galacsinhajtónak nevezzük. A rendkívül hasznos bogár sok mindenre használja más állatok trágyáját. Ez a tápláléka, és ebben helyezi el a petéit. A hím felkínál belőle egy jókora darabot a nősténynek, hogy elnyerje a tetszését. Afrikai kutatók megfigyelték, amint egy elefánt trágya-kupacot mintegy 16.000 bogár két óra alatt széthordott. Egyes ganajtúrók gombócot formálnak az alapanyagból, elgurítják, majd eltemeti  a puha talajba, hogy más bogarak ne férhessenek hozzá.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8814978864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása