Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Világhírű magyarok a filmiparban

2019. július 20. - EuroAstra

index_376.jpgKaminer Manó  Budapesten született, Kolozsváron szerzett tapasztalatokat a Phoenix-filmgyárban. Nem lévén még akkor hangosfilm, némafilm szerepeket játszott. Megfordult Berlinben az UFA-gyárban, majd az  Egyesült Államokba ment, ahol a Warner Bros. állandó munkatársa lett. Felfigyeltek sokoldalú képességeire, rendezői feladatokkal bízták meg. 1927-1962 között  több mint 100 filmet készített. A Casablanca film rendezéséért 1944-ben vette át a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. Mi Kertész Mihályként ismerjük, a világ filmesei és nézőközönsége Michael Curtiz néven ismeri.

Blaskó Béla Lugoson (Erdély) született. Eleinte Temesváron játszott, majd a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1912-ben a Nemzeti Színház tagja lett, ahol számos szerepben volt sikeres. 37-éves korában az Egyesült Államokba ment. Drakula gróf, a vámpír alakjának megformálása révén vált világhírűvé és a klasszikus horrorfilmek sztárjává. 120 filmben játszott. Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywood-i hírességek sétányán. A világ filmesei és nézőközönsége Bela Lugosi néven ismeri.

Kellner Sándor Pusztatúrpásztón (Jász-Nagykun-Szolnok megye) született, pályakezdőként filmekkel foglalkozó újságokba kezdett írni. 19 évesen már filmelméleti cikkek sorát publikálta a Világ c. napilap filmkritikusaként és a Pesti Mozi szerkesztőjeként. 1914-től némafilm filmrendezésbe kezdett, az ezt követő őt évben 25 film rendezése fűződött a nevéhez. 1920-ban már Londonban találjuk producerként és rendezőként, majd megalapítja a leghíresebb brit filmgyárat, a London Film.et. Leghíresebb filmjei a 120 közül a Rembrandt, VIII. Henrik magánélete és a Lady Hamilton. A világ filmesei és nézőközönsége Sir Alexander Korda néven ismeri.

Fried Vilmos Tolcsván született 1879-ben. Szüleivel az Egyesült Államokba emigrált. Mindig is érdekelték a filmek. 25-évesen vette meg első moziját, amelyet sikeresen üzemeltetett. Majd egyre több mozit nyitott meg. 1915-ben New Yorkban megalapította a Fox Film Corporationt. A cég később áttette székhelyét Hollywoodba. Ekkor már sikeres és gazdag filmproducerré vált. Az ő ötlete volt, hogy egyetlen óriási technológiai láncba fűzze a filmipart, a forgatástól a mozi-bemutatóig. Jelszava volt: cselekmény, fordulatosság, érzelmesség, humor, látvány és izgalom, mindez együtt. Ő találta ki, hogy a színészekből „sztárt kell csinálni.”

A világ filmesei és nézőközönsége jól ismeri. a Twentieth Century Picture és a 20th Century Fox film giga-vállalatokat és az alapító hazánkfiát William Fox-ot.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8814970974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása