Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kerti törpe

2019. július 11. - EuroAstra

kerti_torpe_2.jpg Szinte a világ minden táján megtalálható az alacsony, fehér szakállú, piros kalapot és egyszerű ruhát viselő figura. Törpe hölgyek is vannak, piros kalapot viselnek, egyszerű az öltözetük, hosszú a hajuk és talán  kicsit a boszorkányokra hasonlítanak.

A kerti törpék megosztóak. A társdalom egy része giccsesnek tartja őket, más részük ügy véli, ha egy vidám törpét elhelyezünk a kertbe, az mindenképp feldobja a kert hangulatát. Én az utóbbiakkal vagyok. A törpék sok országban a néphagyomány részévé váltak mint a szerencse szimbólumai. Védelmet nyújtanak, vigyáznak a földbe ásott kincsekre és ásványi anyagokra, figyelik a növényeket és állatokat, egyszóval őrködnek a kertben.

Az első kerti törpéket Németországban készítették a XIX. század, elején agyagból. De más országokban is megtalálhatók voltak akkor, még a folklór világában is. Dániában és Norvégiában "Nisse"-nek, Spanyolországban "Duende"-nek, míg Angliában "Hob"-nak nevezik ezeket az egy méternél alacsonyabb teremtményeket. A német Zwerg-ek öregek és őrzik a gazda vagyonát. (Vajon a Hupikék Törpikék is ilyan a néphagyományokból születtek?)

Őseink azt tartották róluk, hogy a törpék a föld alatt élnek, kapcsolatot teremtenek az alvilággal. A gazdálkodók azt hitték, hogy varázslatuk által jobb lesz a termésük. illetve  megvédik őket a tolvajoktól, kártevőktől és más gondoktól. Úgy is vélték, hogy a törpék éjszaka segítenek a kertészeknek a vetemények megművelésében.

Manapság a törpéket többféle viseletben és konfigurációban gyártják. Találunk söröshordós-, világítós-, síelő-, vagy strandoló törpéket is, a fantáziából nincs hiány. Sajnos többségük műanyagból készül, nem olyan mutatósak, mint az agyagfigurák. Az 1980-as években cseh- és lengyelországi cégek elárasztották a piacot a németországi törpék utánzataival. Szerencsére azért még napjainkban is lehet találni olyan vállalkozásokat, amelyek eredeti agyag kerti törpéket gyártanak. Igaz, borsos áron.

 

 

Láng Róbert.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1614936656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása