Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Újra itthon.....

2019. június 02. - EuroAstra

index_350.jpg-  Hi' Péter! Nem is tudtam, hogy már itthon vagy.

-  Csak öt napig voltam Londonban.

-  Milyen utad volt?

-  Jól ment minden. Repülőn mentem Párizsba egy napra, a lányomékat meglátogatni, aztán a Párizs-London Eurostar expresszel tovább a Csalagútön. A St. Pancras pályaudvarra érkeztem.

-  Messze van a belvárostól?

-  Mondjuk mint Budapest-Nagytétény. De nem is ez az érdekes. Öt éve voltam utoljára Londonban. A Pancras környéke akkor a  hajléktalanok, drogosok, utcalányok és piti bűnözők tanyája volt. Most egy hatalmas park, szobrok, szökőkutak, koncerttermek, itt van a képzőművészeti egyetem is. Lakóparkok épülnek, a cégek úgy hirdetik magukat, hogy „luxuslakás megfizethető áron”.

-  Mindez öt év alatt?

-  Még ennél is több. Innen ötperces séta a King's Cross állomás. Itt van a Facebook hatezer embert befogadó irodaháza és a tizenegy-emeletes Google-székház. A londoniak „talajkarcolónak” csúfolják, mert a londoni felhőkarcolókhoz képest alacsonyak. Az Apple megvett egy elhagyott romos gyárat, gigantikus épületet húznak rá. De ez még semmi. A  Temze déli partján van a 200 hektáros Battersea, Temze-parti Dubajnak emlegetik. Zömmel külföldiek lakják. Ékszerüzletek káprázatos kirakatokkal, élelmiszer áruházak a világ legdrágább étel alapanyagaival.

-  Erről már hallottam a Spektrum „Mit esznek a szupergazdagok?”  című műsor sorozatában. De mi a helyzet London muszlim főpolgármesterével?

-  Sadiq Khan egy pakisztáni buszsofőr fia valóban a kilencmilliós főváros Lord Mayor-ja.     49 éves, munkáspárti politikus, ügyvéd, London legjobb egyetemén végzett kitüntetéssel. Három éve választották meg jelentős többséggel, A lakosok elégedettek vele.

-  És mi a helyzet a Brexittel?

-  Ami a magyarokat illeti, nem megy simán. A Londonban élő külföldi EU-állampolgárok letelepedésének engedélyezésére kidolgozott rendszert még nincs meg. Valószínűleg regisztrálniuk kell a kilépés után. A skótok új függetlenségi népszavazást akarnak. Teljes a káosz. Mindenesetre Brexit-pártiakat küldtek az Európa Parlamentbe.

-  Mi a tervetek nyáron? Hová mész a családdal? Valami egzotikus Távol-keleti országba?

-  Az egzotikus Balatonrendes-Pálköve a célállomás, varázslatos hely. Ha még nem voltatok ott, próbáljátok ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4614873704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása