Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Mini-szintetizátor

2019. május 23. - EuroAstra

szintetizator.jpgAmikor zeneiskolába jártam, még nem ismertük a szintetizátort. Az 1962-es Budapesti Ipari Vásáron egy olasz hangszergyártó cég, a Farfisa Electronics mutatta be. Aki akarta, ki is próbálhatta. Remek volt rajta játszani, el is határoztam, nekem is lesz ilyen. Jó pár évtized múlva így is lett. Van egy Yamahám, dobgéppel, ritmus-szabályozóval, különböző hangszínekkel, szóval mi szem-szájnak ingere.

Már az ókorban is fontos szerepet töltött be az emberek életében a zene. Akkor még nem tudtak Sigmund Freud professzor korszakalkotó elméletéről, a cselekedeteinket irányító  tudatalattiról.,A zene lehetővé tette az emberi számára, hogy kapcsolódjon a lelki tudatalattihoz, ezzel kicsit elhagyva a mindennapok nyűgét, problémáit, rutinját.

Manapság is így van, nélkülözhetetlen a zene. Hatványozottan egy zeneszerző, vagy zenei producer számára. Amikor épp vonaton ülve vagy a városban sétálva, ügyeket intézve egyszer csak berobban az ihlet. Hirtelen zseniális dallamok, ütemek csendülnek fel a fejében. Csak el ne felejtse, mert ez gyakori. Pár órával később már csak apró részleteit tudja visszaidézni az ember. Aztán morgolódhat: miért is nem ültem abban a pillanatban otthon a hangszerem mellett? Milyen praktikus lehet ha vele van egy mini-szintetizátor.

És íme, itt a világ első zenei karórája a Synthwatch, melyet hangmérnökök, dizájnerek, informatikusok és számítógépesek csapata hozott létre, ezzel egészen új szintre emelve a mini hangszerek univerzumát. Hét monofónikus billentyűvel és 200 hanggal ellátott palettával rendelkezik, beépített vezeték nélküli kapcsolattal. Valamint szekvenálóval (sorba rendezővel)  ellátott, ami egy különleges program segítségével lehetővé teszi a hangok vezérlését, és rögzítését. Mert természetesen hangrögzítővel is rendelkezik, A billentyűzet szélessége 3 centiméter, kényelmesen helyezkedik a karra.

A szerkezet anyaga titán, rendkívül könnyű, és úgy tervezték, hogy tökéletesen fixen tartsa a technológiát. A szinti gombok mindenféle ujjmérethez ideálisak, az alkalmazás segítségével kiválasztható a funkció, majd indulhat a zeneírás. Még a sci-fi írók sem álmodtak ilyet.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7614848018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása