Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Margitsziget

2019. május 15. - EuroAstra

belepojegy.jpgMár mindent megírtak róla. Múltját, jelenét, jövőjét. Számomra már csak lábjegyzetek maradtak.

1/ Első írásos nyoma egy XIII. századi oklevélből származik, ebben II. András a Nyulak- szigete egész területét a premontrei Szent Mihály-prépostságnak adja.

2/ Évszázadokon át valóban sziget volt, csak csónakkal megközelíthető. 1900-ban épült meg a Margit hídnak a szigetre vezető szárnyhídja. A sziget második híd-kapcsolata 1950-ben, az Árpád híd megépülésével jött létre.

3/ 1908-ban törvényben foglalva örök időkre közkertté nyilvánították, majd országos növénykert létesült rajta és az államkincstár tulajdonába került. Kezelője a Szent Margitsziget Gyógyfürdő RT. lett.

4/ Ettől az időponttól a Margit-szigetre csak belépődíj megfizetése mellett lehetett bemenni egészen 1944-ig. Az időszak alatt kutyát sem volt szabad bevinni a szigetre.

5/ 1938-ban Budapest színházi és idegenforgalmi szakemberei a Szegedi Szabadtéri Játékok példájára a víztorony lábánál reprezentatív szabadtéri színházat alapítottak. A 3500-személyes nézőtérrel szemben ötven méter mélységű távlati képet adó, ősfákkal és növényzettel körülvett színpad állt. Az új színházat Shakespeare Szentiván-éji álom című vígjátékával avatták fel. .

6/ 1944. decemberében a Margit-hidat felrobbantották, ekkor ismét csak csónakkal, majd  bátrabbaknak a „Manci” pontonhídon át volt megközelíthető a sziget egészen 1948-ig, a Margit-híd újjáépítéséig.

7/ 2002-ben a Fővárosi Állat-és Növénykert vadasparkot és kisállatkertet létesített a látogatók nagy örömére.

8/ Az utolsó 2011-es népszámlálás a Margitszigeten 3 lakást és 3 fő bejelentett lakost regisztrált.

9/ 2013-ban megkezdet működését Budapest új idegenforgalmi látványossága a színes zenélő szökőkút.

10/ Közigazgatási értelemben Budapest XIII. kerületéhez tartozott, 2013-tól rendeletileg a  Főváros közvetlen igazgatása alá csatolták. A kerületiek sérelmezték, államosításnak nevezték az ügyet, de ettől még az „Einstand” (tulajdon lefoglalás az erősebb jogán) hatályban maradt.

                                         

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9114826338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása