Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Trónfosztás a Bookline havi sikerlistáján

2019. május 14. - EuroAstra

bookl.jpgVáltozott az első három helyezett és több mint 30 új szereplő került fel a legkeresettebb könyvek listájára, aminek tematikáját továbbra is a romantika és az önkutatás uralta. Ennek ellenére mégis sokan fogtak a kezükbe tényeken és adatokon alapuló műveket, de természetesen a szépirodalom sem maradt rajongótábor nélkül. A sorskutatás még mindig sokakat érdekel, a népszerű újságíró újra kiadott regénye lett a második és a maffiózó magyarok kerültek a harmadik helyre.

 

Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása már hónapok óta előkelő helyezést ér el a Bookline sikerlistáján. Az Örökölt sors népszerűsége témájából eredhet, hiszen a szerző állítása szerint frusztrációink okait családunk múltjában kell keresni. Ez sokszor nem könnyű feladat, mivel a könyv szerint felmenőink traumáit, titkait, illetve kimondatlan feszültségeit generációról generációra adjuk tovább.

D. Tóth Kriszta első regénye, a Jöttem, hadd lássalak 2013-ban sikerkönyvként debütált. A kötetet a szerző édesanyjának élete inspirálta, ezáltal egy hihetetlenül személyes vallomást olvashatunk. Az új kiadás a népszerű újságíró átdolgozott előszavával jelent meg. A harmadik helyet méltán kiérdemlő Maffiózók mackónadrágban szerzője, Dezső András már kétszer is elnyerte a legjobb oknyomozó újságíróknak járó Göbölyös Soma-díjat, így korántsem meglepő, hogy könyve képes pontosan és minden részletre kiterjedő alapossággal bemutatni a magyarországi szervezett bűnözés kialakulásának történetét. Az újságíró részletes kutatómunkáján alapuló történeteket a tények vezérlik, nem pedig az összeesküvés-elméletek. Sikere nemcsak a témának, de Dezső kifinomult és egyben lebilincselően izgalmas stílusának is köszönhető.

 

Vannak olyan szerzők, akik több helyezéssel is büszkélkedhetnek a Bookline sikerlistáján. Ilyen napjaink egyik legnépszerűbb romantikus bestsellerszerzője, Jojo Moyes. Az Álmok nyomában és a frissen megjelent Mióta megszerettelek is a húsz legolvasottabb könyv között szerepel. A szerző újabb kötetében tovább folytatja a Mielőtt megismertelek című bestsellerben bemutatott Lou Clark történetét. Előző havi listához képest óriásit ugrott Anna Todd könyve, a Miután összecsaptunk, amely a harminckettedik helyről felkerült a kilencedikre, és amit közvetlenül a szerző másik könyve, a Miután követ. A Miután boldogok leszünk pedig csak épphogy nem került bele a Top10-be. Yuval Noah Harari könyvei is a sikerlista szereplői, világhírű jeruzsálemi egyetemi tanár munkáiban napjainkat meghatározó kérdéseket vizsgál. Amíg a Sapiens-ben összefoglalja, hogy miként váltak az emberek a világ uraivá, addig a 21 lecke a 21. századra című könyvében a jelenre és az emberi társadalmak jövőjére koncentrál.

 

A szépirodalomi írások nemcsak a könyvesboltokban, hanem az e-könyvek között is szépen teljesítettek. Habár Grecsó Krisztián Verája visszaesett a nyomtatott Top50-es listán, az e-bookos olvasottság tekintetében még mindig az élen áll. Spiró György új humoreszkgyűjteménye, az Egyéni javaslat a tizenegyedik helyen nyitott, a könyvben a szerző korunk abszurditásait dolgozza fel. Az idei Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégének, Karl Ove Knausgardnek Harcom című hatkötetes regényfolyamából Norvégiában közel félmillió példányt adtak el, és huszonkét nyelvre fordították le. A Halál a sorozat első műve, amelyben a szerző saját gyerekkoráról és apja életéről ír.

 

Áprilisban viszont nem csak a fikció foglalkoztatta az olvasókat.

Az Anyasors például arra keresi a választ, hogy milyen anyának lenni Magyarországon. Hadas Krisztina tizenegy különböző élethelyzetben lévő női sors mentén mutatja be az anyaság nehézségeit, kudarcait és legszebb pillanatait. Barabási Albert-László Képlet című nagy sikerű műve már fél éve része sikerlistánknak. A Libri irodalmi díjak döntősének könyvében tévképzeteket dönt meg bennünk, ami által egyértelműbbé válnak azok a folyamatok, amik sikerre visznek egy projektet, művészt, vagy akár sportolót.

 

A Bookline nyomtatott Top50-es listáján izgalmas gyerekkönyvekkel is lehet találkozni. Berg Berg Judit könyvében, az Alma – A sötét birodalom szereplői rejtélyes események során egy idegen világba kerülnek, ahol az uralkodó számos próbatétel elé állítja őket. A Balatoni nyomozás pedig egy igazi kincskereső történet, amelyben Fiala Borcsa szereplői kincskeresés közben szembe találjak magukat egy Balaton-parti bűnszövetkezettel.

 

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el négy évvel ezelőtt a Bookline a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programot, így könnyítve meg a szülők könyvválasztását. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást, ami áprilisban a program szakmai és gyerekzsűrije szerint a Móra Kiadó Szupermalac és Űrpatkány - Hősök leszünk című könyve lett. A szakmai csapat részéről Bánfi Csilla könyvtárpedagógia-tanár így vélekedett a könyvről: „Amiért a Segít kategóriába sorolnám, az a nagyon fontos mondanivalója, miszerint nem lehetsz más, mint aki vagy. Vállaljuk fel magunkat, belőlünk is, bárkiből lehet szuperhős. Csak higgyünk, merjünk!”

 

Bookline bemutatja: Top50 és Top10 – a magyar olvasók kedvencei

„Már hatodik éve tesszük közzé a Bookline Top50 néven ismert sikerlistánkat. A magyar könyvpiacon elérhető nyomtatott könyvekről készült havi listánk olyan hiánypótló anyag, ami bemutatja, hogy az adott hónapban milyen könyveket kerestek leginkább az olvasók. Az e-könyvekkel sincs ez másként, Top10-es listánkon a legkeresettebbeket mutatjuk meg minden hónapban. A listák segítségével hosszabb időszakokat is áttekinthetünk, megtudhatjuk, mik azok a könyvek, amik hónapokon át a sikerlisták élén maradtak. A Bookline listáiból kiderül, mit olvasunk, mit szeretünk, egy évszak vagy időszak hogyan befolyásolja olvasási szokásainkat. Sikerlistáinkon szerepeltetjük az előző hónaphoz viszonyított változásokat és a könyvek listára kerülésének időpontját is, így a toplisták alkalmasak piaci tendenciák követésére, előrejelzések felállítására. Sikerlistáinkkal segíteni szeretnénk az olvasóknak eligazodni a könyvek között, és megbízható információt nyújtani a könyves szakma számára.”

https://bookline.hu/news/news.action?id=4813

 

A sikerlisták a Bookline webáruház magyarországi könyveladásai alapján, havi bontásban készülnek. A listák generálása során a Bookline rendszere kizárólag a Magyarországon történő értékesítéseket veszi figyelembe, és figyelmen kívül hagyja a i és egyéb akciókat, akciós kedvezményeket, a tankönyv- és az adott címre leadott többdarabos nagykereskedelmi rendeléseket. A Bookline rendszere a listák generálása során minden könyvcímet figyelembe vesz, függetlenül attól, hogy az adott termék a listakészítés időpontjában kapható-e vagy sem.

 

Szívünk rajta

Havonta frissen ajánlott könyvlistával rukkol elő a Bookline Könyváruház és az UNICEF Magyar Bizottság együttműködésében megvalósuló „Szívünk rajta” program, ami szülőknek és gyerekeknek igyekszik segítséget nyújtani abban, hogy könnyebben eligazodjanak a gyerekkönyvek között. Célja, hogy azok a könyvek, amik a gyerekek könyvespolcaira kerülnek, valódi élményt nyújtsanak, és igazi értéket képviseljenek.

www.szivunkrajta.hu

 

https://www.libribookline.com

https://www.facebook.com/bookline

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2914823052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása