Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Régi idők sulija

2019. május 12. - EuroAstra

kep_48.jpgMielőtt a tárgyra térnék hadd morogjak a jelenlegi helyzet miatt. Lezajlottak az írásbeli érettségi vizsgák a jogszabályok szerint. Több rendelkezés is létezik, az egyik 44 §-ból áll, ezekből idéznék néhányat. Az írásbeli vizsgákon a kezdés előtt 45 perccel kell megjelenni ünneplő ruhában. A dolgozatírás a kitűzött időpontban kezdődik, aki elkésik, nem kezdheti meg az írásbelit. A vizsgázóknak a feladat elkészítéséhez útbaigazítás, segítség nem adható. Az írásbeli vizsga alatt a helyiséget csak indokolt esetben lehet elhagyni, egyidejűleg csak egy vizsgázónak. A folyóson a felügyelő tanár gondoskodjon arról, hogy a vizsgázók ne kerülhessenek kapcsolatba senkivel. A helyiséget elhagyó vizsgázó átadja vizsgadolgozatát a felügyelő tanárnak, aki a távozás és a visszaérkezés pontos idejét arra rávezeti.

És így tovább valamennyi paragrafuson át. Nem hiszem el! Hát annyit sem lehet a tanárokra rábízni, hogy maguktól megoldják ezt a nehéz feladatot? 44 darab paragrafus kell hozzá?

De a tárgyra térek. A Székesfővárosi Községi Polgári Fiúiskolába jártam a Kertész-utcába. Akkor speciel Nagyatádi Szabó István utcának nevezték. (A névadó egy kicsit bemaszatolódott az 1925-ös frankhamisítási perben, de ez nem zavarta az utca elnevezőit. A miniszter szobra ma a Fölművelésügyi Minisztérium előtt áll, ma sem zavar senkit ez a kis baki.) Az utca diákszemmel nézve nagyszerű volt. A nagykörúti villamosvonal egyik leágazása az utcába torkollott, ott állt a BESZKÁRT-ház, a földszintjén egy remiz. A lassan begördülő villamosokra ugráltuk le és fel ügyesen, pompásan szórakoztunk. A CYKLOP-garázsban álltak a csoda-autók, Mercedes, Fiat-Balilla, Alfa Romeo, Bugatti, élmény volt nézegetni, a szerelők is megengedték, hogy bámuljuk a motorokat. A FÉSZEK-klubba persze nem léphettünk be, de leshettük a hírességeket.

iskolam.jpg   Mi is puskáztunk, egymástól másoltuk a matek-megoldásokat, de volt egy fantasztikus dobásunk. Annak idején hatnapos iskolába jártak a diákok. Szombaton házi feladatot kaptunk, ne legyen már egy nyugodt napunk sem. Például magyarból a következőt: Érmindszent élete Ady „Séta bölcső-helyem körül” című verse alapján. Legtöbbünknek fogalma sem bolt róla, hogy kezdjen hozzá. Az osztály esze Finacsek Pisti vállalta, hogy öt mozijegy árárt megírja a dolgozatot. Ha többen is jelentkeztek, mindenkinek egy kicsit másképp, hogy ne lógjon ki a lóláb. És tíz mozijegy áráért úgy írta meg, hogy garantáltan   1-es legyen. (Ez volt legjobb jegy.)

Most már elárulhattam a titkunkat, mert a súlyos vétség – sajnos múlik az idő– elévült.

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4514821024

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása