Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Adalék

2019. május 05. - EuroAstra

belyegsorozat.jpgA kormányzó megválasztásának 20. évfordulója alkalmából kiadott bélyegsorozat.

  Horthy Miklós kormányzó életéről könyvtárnyi irodalom készült. Nehéz lenne ehhez valamit is hozzátenni, legfeljebb néhány gondolatot. Tizenhárom éves koromban ért véget a Horthy-korszak. Láttam belőle egyet-mást, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a háborús évek duplán számítanak. Mindig is foglalkoztatott a kormányzó személye. Gyűjtöttem a róla szóló képeket, újságcikkeket, könyvet, bélyegeket. Akkoriban ez szokásos volt a diákoknál, még dicséretet is lehetett kapni érte az sztályfőnöktől. Apropó iskola. A kormányzó neve napján december 6-án tanítási szünetünk volt. (Megjegyzem, Szent Miklós püspök a tengerészek védőszentje.)

A kormányzónak négy gyermeke született, Magdolna (1902), Paulette (1903), István (1904) és Miklós (1907). Négy tragikus sors. Magdolna skarlátban halt meg tizenhat évesen. Akkor ennek a betegségnek halálozási arányszáma ötven százalék volt. Paulette TBC-ben halt meg harminchét éves korában. Pedig már Fleming feltalálta a penicillint, de még nem volt beszerezhető Magyarországon. Férje gróf Károlyi Gyula harmincöt évesen gyakorló repülés közben halálos balesetet szenvedett. István harmincnyolc évesen a Don-kanyarban lezuhant repülőgépével, bár elismerten kiváló pilóta volt. A korabeli baleseti jegyzőkönyv szerint pillanatnyi dekoncentráció és téves helyzetfelismerés okozta a tragédiát. Miklós huszonkét évesen lovaspólózás közben esett le a lóról. Egész életében fogyatékos maradt, bicegett, beszédhibás és kettős látású volt.

Tragikus sorsa volt Horthy Istvánnénak is. Huszonkét évesen ment férjhez és két év múlva özvegyen maradt. A világháború alatt vöröskeresztes nővér volt a kijevi hadikórházban. Amikor  Hitler a harcok alatt a kijevi fronton járt, fogadta őt és személyesen fejezte ki részvétét. Kilencvenöt évesen hunyt el, halála előtt két évvel még Magyarországon járt, amikor Budapest I. kerületének díszpolgára lett.

Stockholmban járva a XIII. századbeli Riddarsholmskyrkan kolostortemplom és királyi temetkezőhely kolumbárium termében egy urnafülkén 40x40 cm-es márványtáblát vettem észre a következő felirattal:

 

UNGERS RIKSFÖRESTANDARE

H.H.NICOLAUS HORTHY DE NAGYBÁNYA

UTN.D. 27.JAN.1940.

DÖD.D. 9.FEB.1957.

Nem értettem, hogy kerülhettek oda Horthy hamvai, amikor Portugáliában temették el. Utána érdeklődve tudtam meg, hogy Horthy a Szuverén Máltai Katonai Rend tiszteletbeli tartománynagya volt, a rend tagjaira márványtáblával emlékezik meg a Svéd Királyság.

Horthy Miklós kormányzó érdemeinek, vagy hibáinak megvitatását rábízom a történészekre.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr414804912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása