Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

4+1 dolog, amit tudnod kell a gyöngyözőborokról

2019. május 04. - EuroAstra

gyongyozo_lovassy_1.JPGA gyöngyözőbor az idei tavasz slágere! Magyarországon is egyre többen veszik le a polcokról ezt a gyümölcsös, lendületes és friss italt, melyben a hozzáadott szén-dioxid fokozza az illat- és zamatanyagok harmóniáját. Íme, 4+1 érdekesség, amit érdemes tudnod, ha a gyöngyözőborok kedvelője vagy!

1.Igenis van különbség a gyöngyöző- a habzóbor és a pezsgő között

Sokan nem tudják elkülöníteni őket, pedig a magyar bortörvény alapján az határozza meg, hogy melyik kategóriába kerüljön az ital, hogy mekkora nyomást fejtenek ki a buborékok a palackban: 3 bar alatt gyöngyözőborról, 3-5 bar között habzóborról, 5 felett pedig pezsgőről beszélünk.

2.Elegánsabb pezsgés jellemzi

A gyöngyözőborban apróbb buborékok vannak, mint a habzóborban és a pezsgőben, ez eredményezi az előkelőbb, finomabb pezsgést. A buborékok keletkezhetnek természetes úton, de készülhetnek szén-dioxid hozzáadásával is, Magyarországon inkább ez utóbbi jellemző.

3.Bár „pezseg”, borospohárból ajánlott fogyasztani

Bár a pezsgőt minden esetben pezsgőspohárban kínáljuk, a habzóborokat és a gyöngyözőborokat borospohárban ajánlott fogyasztani. A legjobb, ha hosszúkás, szája felé szűkülő poharat választunk, így ugyanis még intenzívebben érezzük a bor illatát. Ha fokozni szeretnénk az élményt, érdemes megpörgetnünk a gyöngyözőbort a pohárban, a mozgatás hatására ugyanis felszabadulnak az illatanyagok.

4.Étkezés előtt, hűtve az igazi

Egy szárazabb gyöngyözőbor kiválóan funkcionál aperitifként, de természetesen a könnyebb halak és húsok mellé is remekül passzol. Az édesebb változatok tökéletesen kombinálhatók desszertekkel, egyedül a citrusfélék mellé nem ajánlott fogyasztani a magas savtartalom miatt. Fontos odafigyelni a megfelelő fogyasztási hőmérsékletre is: a szőlő ízei és a kellemes buborékok akkor jönnek át legjobban, ha behűtés után fogyasztjuk az italt.

 

+1  A Lovassy LIFE brand két új gyöngyözőborral bővült

Ha könnyű, frissítő és vibráló bort keresel egy hétvégi baráti összeüléshez, piknikezéshez vagy sütögetéshez, próbáld ki a megújult Lovassy LIFE két gyöngyözőborát - a gyöngyöző rozét és a gyöngyöző cserszegi-irsai cuvée-t -, melyek lebilincselő illatokkal és kellemes ízélménnyel ejtenek rabul!

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3314799738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása