Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Tavaszi életmódváltás: szakértői tippek az egészséges táplálkozáshoz

2019. április 21. - EuroAstra

heviz-uszoda-carbona-hotel-csodalatosbalaton_hu.jpgA tavasz beköszöntével gyakran nemcsak a természet éled újjá, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő, a napsütés és az egyre több friss zöldség és gyümölcs a boltok polcain sokunkat motivál arra, hogy változtassunk életmódunkon. Az elhatározásnak azonban egy jó adag elhivatottsággal és kitartással kell párosulnia ahhoz, hogy ne csupán egy múlékony hóbort legyen. Az alábbiakban Barcza Zoltán, a hévízi NaturMed Hotel Carbona séfje néhány praktikus tippel és egy különleges recepttel segít mindazoknak, akik életmódváltásuk során szeretnének áttérni az egészséges táplálkozásra.

1. Csak okosan a vásárlással!

Talán nem is gondolnánk, de a megfelelő táplálkozás a bevásárlás megtervezésénél kezdődik. Mindig úgy menjünk el vásárolni, hogy pontosan tudjuk, miből és mennyire van szükségünk. Sokan beleesnek abban a hibába, hogy a sorok között lézengve mindent beledobálnak a kosarukba, amit csak megkívánnak. Ennek eredményeként olyan alapanyagok is a konyhájukban kötnek ki, amelyeket csak azért fogyasztanak majd el, mert nem akarják kidobni. Ha azonban minden napra előre megtervezzük az aznapi menüt, sokkal egyszerűbb lesz betartanunk az egészséges táplálkozás szabályait.

2. Főzzünk finomakat!

Sokan gondoljuk, hogy ami egészséges, az csak rosszízű lehet. Pedig ahogyan egészségtelen alapanyagokból is lehet rossz ételt főzni, ugyanúgy egészséges hozzávalókból is lehet nagyszerű fogásokat készíteni. Az egyes alapanyagokból készíthető ételek száma szinte végtelen, csak meg kell találnunk a nekünk legkedvesebb módokat. Időbe telhet, mire ezt kikísérletezzük, azonban megéri rászánni az időt, hiszen ezáltal az életmódváltásunk után is ugyanolyan jókat ehetünk majd, mint előtte. Amikor egészséges táplálkozásra váltunk, ne a lemondásokra koncentráljunk, hanem arra a rengeteg új és izgalmas alapanyagra, ételre és ízre, amelyet ennek köszönhetően megismerhetünk!

3. Váltsunk fokozatosan!

Az egészséges táplálkozásra való áttérés sokkal egyszerűbb, ha fokozatosan, apránként változtatunk. Amikor ugyanis egyik napról a másikra elhagyjuk például a zsíros ételeket, a sót, a kristálycukrot, fennáll az esélye annak, hogy néhány napnál tovább nem bírjuk, és annyira hiányozni fognak ezek az ízek, hogy felhagyunk az egészséges életmóddal. A fokozatosság elvét követve azonban, lesz időnk hozzászokni egyes ételek hiányához és természetesen az új ízekhez és alapanyagokhoz is. A látványos és drasztikus váltás helyett tehát haladjunk apró lépésekkel az életmódváltás felé. Hétről-hétre csökkentsük a teánkba vagy kávénkba tett cukor mennyiségét, iktassunk be heti egy húsmentes napot és kezdjünk el barátkozni a barna rizzsel, valamint a különféle zöldségekkel. Ilyen és ezekhez hasonló kezdő lépésekkel sokkal eredményesebb lehet a váltásunk.

Érdemes továbbá nyitott szemmel járnunk, hiszen számos különleges gasztro eseményen vehetünk részt országszerte. Áprilisban például a Hotel Carbonában került megrendezésre a 13 séf örömfőzése nevet viselő vacsoraest, mely során 13 hévízi séftől leshettünk el fogásokat, recepteket, ötleteket. A Hotel Carbona séfje megosztotta velünk gombás-sóskás spagettijének receptjét is, melyet szívből ajánlunk minden kezdő életmódváltónak egy húsmentes nap megkoronázásaként.

GOMBÁS-SÓSKÁS SPAGETTI 4 FŐ RÉSZÉRE A CARBONA SÉFJÉNEK AJÁNLÁSÁVAL

 

Hozzávalók:

20 dkg friss sóska levél

1 db kisseb vörös hagyma

2 gerezd fokhagyma

oliva olaj

parmesan sajt

só, őrölt bors ízlés szerint

20 dkg gomba (sampinyon)

2 dl főzőtejszín

30 dkg gluténmentes spagetti tészta

 

Elkészítés:

A spagettit forró sós vízben készre főzzük, majd leszűrjük (de nem mossuk).

Eközben elkészítjük a raguját:

A finomra vágott hagymát megpirítjuk, majd a szeletelt gombát hozzá adjuk. Sóval, borssal és a zúzott fokhagymával ízesítjük.

Ezután hozzáadjuk a tejszínt és felforraljuk, majd az apróra vágott sóska leveleket is hozzáadjuk. A spagettivel összekeverjük, tányérra halmozzuk, parmesan sajttal koronázzuk.

 

Jó étvágyat kívánunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6614770278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása