Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Őrségváltás

2019. március 24. - EuroAstra

aan_1.jpgÉjfélkor állt meg a Rolls Royce Silver Spur a világhírű sebész villájánál. A libériás inas kiszállt a kocsiból és csengetett. Kit keres? - hallatszott a megafonból. Professzor úr, a segítségét kérjük. Az excellenciás úr órák óta fulladozik, meghal ha nem jön azonnal. A professzor sietve vette magához orvosi táskáját, talán egy külföldi államfőről van szó, aki látogatóban van nálunk, gondolta.

Végtelennek tűnő idő után a kocsi behajtott a kertbe, egy elsötétített palota ajtajához. Két újabb inas rohant az autóhoz, kisegítette a professzort. Erre tessék! Egy hatalmas terembe értek, szemben világtérkép megszámlálhatatlan színes pontocskákkal, kétoldalt a legmodernebb számítógépek Európa, Ázsia, Afrika, Amerika, Ausztrália megjelöléssel.

Hol vagyok és hol a páciens? -kérdezte a sebész. És mi ez a térkép meg a számítógépek? Nyilvántartjuk földünk hét és fél milliárd lakóját világrészek, országok, tartományok, városok, kerületek, települések szerint. Minden ember megfelel egy jelnek. De miért? Ne ijedjen meg, professzor úr. Ha az excellenciás úr rákattint egy ikonra, a megjelölt embernek vége, meghal. De csak a ponthoz tartozó és abban a pillanatban. A Ctrl billentyű alkalmazásával egyszerre több száz, sőt több ezer ember sorsa is eldől. Tudja, természeti katasztrófák, háborúk, légi szerencsétlenség, járványok és hasonlók következnek be.

És ha nem kattint rá senkire? Akkor életben marad. Sőt, ha súlyos beteg, megindul a gyógyulás folyamata. Kérem, mondja meg, őexcellenciája melyik ország államfője? Egyiké sem. Ő a Halál. Fáradjon be, már alig várja önt.

A halált töpörödött öregember volt, szörnyű állapotban. Gégemetszést kell végrehajtani, ezt kívánja az orvosi eskü. De a halálról van szó, mozdult meg orvos lelkiismerete, ilyen lehetőség soha többé nem adódik az életben. Vívódott egy kissé, majd döntött. Nem a gégét metszette át, hanem egy jelentéktelen izmot. Három perc múlva a halál meghalt.

A professzor nagyot sóhajtott. Sajnálom, mondta az inasoknak, már nem tudtam rajta segíteni. Köszönjük, hogy idefáradt doktor úr, jöjjön, hazavisszük. És elindultak az autó felé. Már éppen be akartak szállni, amikor egy hang megszólalt. Kérem, várjon még egy percig. A kocsinál egy százkilencven magas, karcsú, izmos fiatalember állt, egy igazi Adonisz. Tessék a honorárium, nyújtotta át a vastag borítékot. Sajnálom, hogy nem tudta édesapám életét megmenteni, de tudom, mindent megtett, ami csak lehetséges.

Az ön édesapját kezeltem? - ijedt meg a professzor. Igen! Most én veszem át a feladatait. Azzal a különbséggel, hogy erősebben, gyorsabban, hatékonyabban fogom végezni a munkát. Ezt hívják a mi körünkben őrségváltásnak.

                                                              

                                                                       ***

(Az írás Heltai Jenő (1871-1957) „A bölcsek köve” c. könyvének egyik részlete alapján készült.).

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3014710579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása