Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Lantos Piroska (1955-1985)

2019. március 18. - EuroAstra

az_ev_manokenje.jpegAz év manökenjei 1976. Pataki Ági, Tálas Kati, Lantos Piroska.

   Tragikus sorsú, gyönyörű lány volt, halála kiemelt hír lett a világsajtóban. Vidéki kisvárosból, 18 évesen, érettségi után költözött Budapestre. Már kamaszként szerepelt divatbemutatókon, tudatosan kezdte használni a szépségét. 180 centiméteres magasságával, 65 kilogrammos testsúlyával, 88-60-90-es mell-derék- és csípőméretével azonnal kitűnt a többi modell lány közül. Kislánykorában kosárlabdázott. Bakfismanökenként folytatta. Egy forgatáson, Ez a divat” címmel készült filmben szerepelt. Itt kérdezte meg tőle egy neves fotós, volna-e kedve modellkedni. Ettől kezdve sikeres lett fotómodellként, manökenként egyaránt.

   Címlaplány lett, „Magyar Nemzeti Kincs”-ként emlegették. Nyugat-Európában is szemet vetettek rá. Párizsba utazott, ahol örömmel fogadták. Címlapokon tűnt fel, a Chanel-divatháznál is modellkedett, Karl Lagerfeld nagy jövőt jósolt neki. Majd az Egyesült Államokban Herrera, Ungaro és Guy Laroche is foglalkoztatta, itt is szerepelt címlapokon. Volt úgy, hogy egy évben 50.000 dollárt keresett. Mai pénzben 30 millió forintot. Később ez az összeg jóval kevesebb lett, jöttek az új, még fiatalabb lányok.

   Magánélete egy csődtömeg volt. Első házasságát 20-évesen kötötte egy építésszel, akit féltékenysége miatt elhagyott. Elvált, majd újra férjhez ment egy grafikushoz. Szintén elvált és hozzáment egy francia férfihoz, nevét Sarah de Lantosra változtatta. Ettől a férjétől is elvált, 28-éves volt ekkor.

1985 január 1-jén New Yorkban a Tudor lakópark egyik bérlakásában találtak rá barátnője és egy fotós holttestével együtt. A nyomozás holtpontra jutott, de máig találgatják, mi történhetett valójában. Legvalószínűbb, hogy a fotóst maffia-adósságai miatt lelőtték és a bérgyilkos nem akart tanukat.

   A következő sorokat Ungvári Tamás „Az emlékezés enciklopédiája” című, 2010-ben megjelent könyvének egyik részlete alapján írtam.

   Több mint fél évszázada vándorol egy láthatatlan karaván honi falvakból, községekből, városokból való lányokkal a fény felé. A Monarchia idején favágók és aranymosók megbízottakat küldtek magyar területre, hogy csábítsanak szegény, esendő, kilátástalan helyzetükön változtatni akaró lányokat ígéretekkel, szép szóval, ajándékkal. Hajóra szálltak Triesztben, majd eltűntek ismeretlen haciendákon.

   A két világháború között egyiptomi cirkuszosok jártak Magyarországon, táncosnőket, artistákat, kóristákat kerestek világszámokhoz. A lányok is hajóra szálltak, cirkuszt sose láttak, levantei bordélyokban végezték.

   Manapság kétes külföldi alakok házassági vagy állás ajánlattal jelentkeznek. Drága (bérelt) autóval jönnek Budapestre és fényűző palotákról készített fényképekkel szédítik a lányokat. Aztán valahol fogva tartják, prostitúcióra kényszerítik őket, még a szüleiknek sem írhatnak levelet.

   Természetes dolog a jobb életre való törekvés. De a körültekintő óvatosságról sem szabad megfeledkezni, mert gyakran nincs visszaút. Ez Lantos Piroska történetének tanulsága.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2014695886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása