Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kenyérgondok

2019. március 03. - EuroAstra

dscf5318.JPGHölgyeim és uraim! Örülök jelenlétüknek, sajtótájékoztatóm célja, hogy elmagyarázzam, miért drágul a kenyér ára hazánkban folyamatosan. A tegnapi napon történt húsz százalékos áremelkedés különösen borzolta a kedélyeket.

   A kenyér gabonafélék lisztjéből sütött, erjesztett tészta, alapvető néptáplálék, a világ minden részén fogyasztják. A gyűjtögető életmódot folytató ősember a magvakat először természetes formájában, majd a tűz csiholásának megismerésével megpörkölve rágcsálta el. Hamarosan rájött arra, hogy a rágás fáradságát megtakaríthatja, ha vízzel megfőzve kását készít. Egyszerűbbé vált munkája, amikor felfedezte, hogy a sokáig puhuló magvakat meg is lehet őrölni, vízzel pedig lepény készíthető. A régészek gyakran találtak olyan nagyméretű lapos edényeket, amelyekben lepényeket lehetett sütni. A magyarok már az őshazában termesztettek étkezési célra gabonát. A lepénykészítés fárasztó munkáját asszonyok végezték. Köszönjük meg nekik nagy tapssal.

   Tudom, ez nem magyarázza meg a kenyér árának drasztikus emelkedését. A valódi okot a malmoknál kell keresnünk. A molnár mesterség igen megbecsült szakma volt mindig. A molnárok a kenyérsütéshez felhasznált búzát gépi erővel összezúzzák, vagyis őrölnek. Hol őrölnek hölgyeim és uraim?: A malomban. Egyes vidékeken lisztes molnárnak hívják őket. Nos, a molnárok állandóan emelik a liszt árát. Ezért kell állandóan emelni a kenyerek árát is.

   De miért emelik fel állandóan a liszt árát a molnárok? Ez itt a kérdés! Mert folyamatosan emelkedik a búza ára. A búza a Föld legnagyobb területén előforduló gabonája, mindenütt termelik. A sivatagok, valamint a Déli-sark és az Északi-sark kivételével. Csak mellékesen említem meg, hogy a búzát kenyérgabona szerepén túl sokrétű felhasználás jellemzi, hiszen gazdag abraktakarmány, szalmája értékes alomanyag, és különböző részei ipari alapanyagként is felhasználhatóak

   És miért emelkedik a búza ára? Ezt talán attól a gyártól kellene megkérdezni, ahol a betakarításhoz feltétlen szükséges arató-cséplőgépeket gyártják. Mert ők emelik állandóan ezeknek a fontos eszközöknek a termelői árát, amire még rájönnek a kereskedelmi árrések és az áfa.

   De ennek is utánajártunk. A Cséplőgépgyár dogozói 20 százalékos fizetésemelést, Erzsébet-utalványt, húsvétkor és karácsonykor kétheti jutalmat harcoltak ki. Azzal az indokkal, hogy az élelmiszerárak állandóan növekednek. Példaként hozták fel a kenyér árát, amely állandóan emelkedik.

   Remélem magyarázatom kielégítette érdeklődésüket. Köszönöm, hogy eljöttek a sajtótájékoztatóra. Legyen szép napjuk!

  Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7314663817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása