Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Grafitti

2019. február 26. - EuroAstra

graffiti.jpgBrassai-Halász Gyula (1899-1984) Párizsban alkotó híres magyar fotóművész. A Vogue, Maire Claire, Cosmo, InStyle, Vogue, Elle magazinok munkatársa 1932-től fotózta a párizsi falakon található graffitiket, amelyeket 1956-ban kiállítottak a New York-i Modern Művészetek Múzeumában és 2009-ben a Budapesten.

   Sajnos nem minden graffiti műalkotás, ezt a magyar városok falfirkái is bizonyítják. Az Amerikai Egyesült Államokból származó fogalom, üzenetet hordozó szimbólum, eredeti jelentése „felirat”. Jellemzője a szerzői névtelenség. Nálunk szórófestékkel készítik és megkeserítik a házban, utcában lakók életét. Eltávolítása költséges. A magyar BTK szerint esztétikai rongálás. Társasházunk is pórul járt a graffitival. Ezért a következő levelet tűztem ki néhány helyen házunk és a szomszéd házak falára.

   Kedves Ismeretlen! Tízlakásos társasházunkban tisztességes, törvénytisztelő emberek élnek, nem vet fel bennünket a pénz. Hosszas előkészületek után sikerült meggyőzni a lakókat, hogy a közös költségen felül jelentős összeget fizessenek be házunk utcai homlokzatának felújítására. El is készült a vakolás és a szép, okkersárga festés. Büszkék voltunk rá, három egész napig.

   A negyedik nap reggel egyszer-egyméteres kockákban, öt méter hosszan, festékszóróval felrakott, fekete színű értelmetlen, halandzsa  feliratot találtunk. A festék levakarhatatlan, eltávolíthatatlan.

   Kedves Ismeretlen! Nem tudom elképzelni, miért tette ezt velünk? Falfirkáját most már életünk végéig nézhetjük, napról-napra. Ha a bevásárlásból, orvostól, postáról, sétából hazajövünk. Bevallom, szégyelljük magunkat látogatóink előtt. Az újravakoláshoz, festéshez már sohasem tudnánk a pénzt összeadni. Ha már változtatni nem tudok rajta, legalább érteni szeretném a motivációját.

   Borsot akart törni azok orra alá, akiket nem is ismer? Nem mondanak semmit az olyan szavak, mint kultúra, tisztesség, becsület? Szerelmi csalódás? Unatkozik? Nem elég a százhúsz tévécsatorna és az okostelefon? Kérem, hagyja abba a tevékenységét!

   Persze nem vagyok naiv. Tudom, hogy írásom falra hányt borsó. Ha elolvasná, jót nevetne rajtam. A falra hányt borsót viszont jól eltaláltam. Két hét múlva ahhoz hasonló graffitit nézhettem egy sarokkal arrébb. 

   Kedves Ismeretlen! Legyen óvatos! A BTK szerint az esztétikai rongálás, például a graffiti: bűncselekmény. Három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Egyébként nem vagyok dühös, inkább sajnálom. Önt és magunkat. 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr10014653821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása