Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Bács-Kiskun megyétől Algériáig – II. rész

2019. február 25. - EuroAstra

alg-1.JPG Az idei UTAZÁS kiállítás külföldi díszvendége Algéria volt. Mellette viszont szomszédos, közeli és igen csak távoli országok felkeresésére is egyaránt talált magának lehetőséget, aki azért látogatott a Vásárközpontba, hogy eldönthesse: eddig meg nem valósult tervei közül végül az idén melyiket választja vagy akinek még terve sem volt és most ötletet akart kapni a nyaralásához. Vizsgálódásaink során az újdonságokra helyeztük a hangsúlyt.

alg-2.JPG Algéria, Észak-Afrika egyik legnagyobb országa. Sok érdekes látnivalóval, változatos tájakkal várja a látogatóit. Olaszország után a második olyan hely a világon, ahol legjobban maradtak meg a római Birodalom emlékei. Ám odaérve egy teljesen más világ fogad bennünket. Kultúrája sajátos keveréke az arab, a francia, a római kori és berber múltnak, nem véletlen az itt megtalálható UNESCO Világörökségi helyszínek sokasága. A természet kedvelőit sokszínűség, változatos tájak fogadják. A fő vonzerő mégis a mediterrán tengerpart, olíva- és narancsligetekkel, de nem hiányoznak a hósapkás hegyek, a sivatag, az oázisok, ahol 35 fajta - köztük a világ egyik legjobbjának tartott - datolyát termesztenek. A tenger mellett legtöbben a Szahara vidékére kíváncsiak, itt meneteltek Rejtő Jenő hősei a homokban. Az ősi fővárost a törökök alapították. Óvárosa, a Kashbah igazi romantikus útvesztő, melyben órákig lehet ámulva barangolni.

alg-3.JPG A Kanári-szigetek ma már egyáltalán nem ismeretlenek a magyar utazóközönség előtt, de a Via Sale Travel-nél minden évben kínálnak valami újat is. Az egyik legfontosabb ilyen – aminek főleg a Nyugat-Magyarországon élők örülhetnek - hogy most már a budapesti mellett, Bécsből indulva is el lehet jutni Tenerifére, Gran Canariára és Fuerteventurára egyaránt. Lanzarotera majd csak télen, mert oda csak akkor van repülőjárat és pont ezért, ez a sziget a legkevésbé ismert a magyar utazók körében. Pedig ilyenkor nagyon jó ott, múlt hét pénteken, február 15-én például 30 fok volt a hőmérséklet. Sokat javít az ember hangulatán, ha ilyekor is világos környezetben sétálhat estig és nem sötétedik be már délután. Nyáron viszont azért jó ott, mert nincs az a zsúfoltság, mint a legtöbb, más tengerparton. Kellemes az idő, nincs nagy hőség, van viszont rengeteg strand és látnivaló. Helyben élő, a területet jól ismerő, magyar idegenvezetők várják a látogatókat. Ott is vannak kijelölt búvárhelyek, ahol merülés nélkül, snorkel pipával is lehet szép tengeri élővilágot látni. A szigeteken nincsenek biztonsági problémák, nincs fertőzésveszély, bár a csapvíz itt sem iható, mert jóddal fertőtlenítik és arra többen érzékenyek lehetnek.

alg-4.JPG Tunézia is már régóta kedvelt a magyar utazók körében, ám ennek ellenére – vagy talán éppen ezért – itt is mindig kínálnak újdonságokat. A kezdetekkor a tengerpart miatt volt népszerű Tunézia, mostanában viszont már egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy az ország sokszínűségét, a golfot, a gasztronómiát, a kultúrát mutassák meg. Az utóbbi években előtérbe került például a bio-élelmiszerek felhasználása. Az viszont szintén igaz, hogy a csapvíz fogyasztását ott sem ajánlják. Védőoltásokra sincs szükség. Széles választékát nyújtják a kirándulási lehetőségeknek, egy napon belül a tengerparton és a sivatagban is jelen lehetünk és a kulturális emlékek tárháza is roppant gazdag. Bátran elmondható: többször is el kell látogatni ebbe az országba, hogy minden szépségét felfedezhessük!

alg-5.JPG Olaszországot is sokan ismerik, kedvelik. Friuli-Venezia régió igen csak közel van hozzánk, benne Bibione, Grado és Lignano neve sem ismeretlen. Sokan szeretik az ottani kempingeket, mert olcsóbak, mint a szállodák és mégis jó tengerparti nyaralást lehet bennük eltölteni. Gradoban és Lignanoban egyaránt újdonság – a megszokott kemping elhelyezés mellett - a „Mobile Home” (Le case mobili). Ezek a cölöpökön talajszinttől fél méterre felemelt faházak ideális megoldást jelentenek azoknak, akik az otthoni komfortot a kempingezés szabadságával szeretnék kombinálni. Lignanoban május 25-től egy másik érdekes lehetőség is várja a nyaralókat. A Marinazzurra Resort-ban parthoz kikötött, de mégis úszó, emeletes hajóházakban lakhatnak. Mindegyikben van konyha, fürdőszoba, WC, az emeleten társalgó, nyitott napozóterasz, ahol akár étkezni is lehet. Megtakaríthatók a főzés fáradalmai is, mert a rendszerhez tartozik egy étteremhajó, ami viszont el is hagyhatja a kikötőt.

alg-6.JPGAz Európához legközelebb eső afrikai ország, Marokkó, ötvenoldalas, magyar nyelvű, színes, képes tájékoztató füzettel kedveskedett a látogatóknak. Úgy nevezi magát: Az ellentétek országa, de illik rá „A golf királysága” elnevezés is. Itt a természet nem szabott határt a saját képzeletének. Van Atlanti-óceáni és mediterrán partvidéke, magas hegyek, erdők, sivatag, egy sereg meglepetés vár mindazokra, akik elég kíváncsiak, hogy letérjenek a turisták megszokott útvonaláról. Sok évszázados kézműipara rendkívül színes. A modern kultúra is állandóan jelen van, egész évben vannak zenei fesztiválok művészi találkozók. Tetuan városát ötmérföldnyi fal öleli és hét pompásan faragott kapu őrzi. Saidia a Földközi-tenger új gyöngyszeme, repülőgéppel a nagyobb európai városokból 2-3 óra alatt elérhető. Páratlan látványt nyújt Tangier, ahol az Atlanti-óceán találkozik a Földközi-tengerrel. Szemben vele, mindössze 15 kilométerre emelkedik Spanyolországban Gibraltár. Az élményeket egyetlen mondatban lehet összefoglalni, bárhová is érkezzen az utas, királyi fogadtatásban lesz része.

alg-7.JPG Közel kétszáz oldalas, legújabb katalógusával jelent meg a kiállításon az 1000 út Utazási Iroda. Kínálatukban szerepel Bajkonur, a város, ahol minden az űrhajózásról szól és lehetőséget ajánlanak arra is, hogy valóban megtapasztaljuk az űrhajósok által átélt zéró gravitációt! Szerveznek utat, ahol erre mindenkinek alkalma nyílik. Akik a kalandok helyett a luxus ragyogására vágynak, azokat Dubai és az Emírségek várják, ötcsillagos kivitelben. Ám lehet, hogy másokat inkább Uganda varázsa ragadná meg, ahol – szerencsés esetben – a Kibale Nemzeti Parkban csimpánzok, kék majmok, fekete arcú majmok, páviánok is láthatók, természetes környezetükben. A titkok iránt vonzódók számára Chile és a Húsvét-sziget, no meg egy csipetnyi Patagónia jelenthet betekintést napjainkig megoldatlan rejtélyekbe és az élményekben gazdag út majd Buenos Airesben ér véget.

alg-8.JPG Aki pedig bármely okból, de nem akar nagyon messzire utazni, annak igazán „kéznél van” Szlovákia. Az országból tizenkét társkiállító volt jelen, Gömörtől Zsolnáig, Pozsonytól a Szlovák Paradicsomig. Elöljáróban annyit máris érdemes elmondani, hogy a http://slovakia.travel/hu oldalon részletes, magyar nyelvű tájékoztatót találunk a lehetőségekről. Jelen volt a bemutatón Kovács Zoltán, a Szlovák Idegenforgalmi Főiroda vezérigazgatója, aki elmondta: idén Szlovákia rendezi a Jégkorong Világbajnokságot. A játékokat Kassán és Pozsonyban tartják, a szállodák már mind megteltek. Igaz, Magyarországról rengetegen érkeznek rokonokhoz, barátokhoz, ám még így is a negyedik helyen állunk az érkező nemzetek sorrendjében. A kassai repülőtérről a világ számos országa elérhető, sokaknak nálunk ez a repülőtér közelebb van, mint Budapest. A város műemlékekben gazdag, itt van II. Rákóczi Ferenc fejedelem sírja is. A főutcán hetven kávéház és étterem van, ezért is kapta Kassa a „kulináris forradalom városa” nevet. A mérkőzések szünetében a város körül számos felkeresésre érdemes sörfőzdét és termálfürdőt találunk, vonattal, száz kilométeren belül 18 ilyen hely közül is választhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7914645067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása