Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Meddig tart a részvénypiaci erősödés?

2019. február 19. - EuroAstra

bull-bear-palinta.pngDecember vége óta tart a részvénypiacok erősödése, a bikapiac egyre kiterjedtebb, a múlt hét utolsó kereskedési napja pedig kifejezetten látványos volt.

 

Az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi megbeszélések egyelőre nem kecsegtetnek áttöréssel, a lehetséges megállapodások nagyjából be is vannak már árazva, és más területen sem történt olyan jelentős fejlemény, és nem jött olyan fontos adat sem, ami a részvények most tapasztalt erősödésének fő oka lehetne. Azért érdemes megemlíteni, hogy az Európai Központi Bank igazgatóságának egyik tagja, Benoit Coeuré egy múlt pénteki nyilatkozatában kifejtette, hogy az EKB megvitatta egy új hosszú távú hitel lehetőségét azon európai bankok számára, amelyeknek nehézséget okozhat a korábbi hosszú távú refinanszírozási hitel (Targeted Long-Term Refinancing Operation – TLTRO) 2020-as visszafizetése. A részvénypiaci ármozgások azonban inkább egy short pozíciókra nehezedő nyomásra utalnak, amelyet főleg az amerikai részvényindexek erősödése vált ki. Az Egyesült Államok fő részvényindexei december eleje óta a legmagasabb szintre érkeztek.

 

 

Sokan próbálják most megérteni az aktuális erősödés okait, és próbálják azt is kitalálni, hogy meddig tarthat ez a bikapiac és mekkora lesz a mértéke. Egy amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás megszületése még elősegíthet egy egyszeri erősödést, de a globális likviditás csökkenését figyelembe véve, amelyet az amerikai állampapír-kibocsátási hullám és a Fed mennyiségi szűkítése eredményeznek, szinte lehetetlennek tűnik, hogy egyidőben legyen komoly kereslet a kockázatosabb eszközök és az amerikai állampapírok iránt.

 

Ezen a héten a piaci szereplők figyelmének középpontjában a Fed Nyíltpiaci Bizottságának és az Európai Központi Banknak a jegyzőkönyvei állnak (az előbbinek szerdán, az utóbbinak csütörtökön teszik közzé a jegyzőkönyveit), és csütörtökön jön ki az európai beszerzési menedzserindex is. A jelenlegi piaci körülmények arra engednek következtetni, hogy vagy az amerikai állampapírok, vagy a részvények hamarosan elszenvednek egy korrekciót – nagy tétje van tehát a hét gazdasági eseményeinek és adatainak.

 

John Hardy, Saxo Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9014634322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása