Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Fonó Selection - koncertek, konferencia, táncház

2019. február 15. - EuroAstra

fonsel.jpgFebruár 21-23. között minifesztivállal készül a Fonó: A Fonó Selection programjain a zeneház a legizgalmasabb világzenei produkciókból válogat. A sorozat a Góbé és a PásztorHóra táncházával indul, majd a Meybahar görög-örmény estjével folytatódik, végül 23-án öt különböző formáció muzsikái töltik be a házat.

 

22-én napközben zenei menedzsereknek, szervezőknek, zenekarok képviselőinek szóló konferenciát szerveznek, ahol a piac mai kihívásait járják körül a meghívott szakemberek kerekasztalbeszélgetések formájában. A program után gyors egyéni konzultációkra is lesz lehetőség. A konferencia látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

Fonó Selection, avagy válogatunk kedvünk szerint.

Ezek azok a produkciók, amik megmozgattak minket, amik formáltak, amik meghatározták, mit gondolunk magunkról, vagy mit gondolnak rólunk, a magyar zenéről külföldön. “Ha nincs sok időd koncertre járni, de szeretnél képben lenni, mire felfigyel most a közönség, a szakma és a kritikai sajtó itthon és külföldön egyaránt, gyere el a Fonó Selectionre és képbe hozunk! Ha ismered a résztvevő zenekarokat, akkor úgyis itt leszel.” – írják a szervezők

 

Február 21. (20.00 óra) Góbé és PásztorHóra táncház

A Góbé zenekar mostanában inkább az egyre növekvő látogatottságú világzenei koncertjei miatt válik egyre ismertebbé, de tagjai ezzel együtt ugyanolyan fontosnak tartják az autentikus magyar népzene minél stílushűbb megszólaltatását, ezért örömmel indítottak rendszeres táncházat a Pásztorhórával együttműködve. A két zenekart a barátság mellett összeköti egy közös tagjuk is.

 

Február 22.

(10.00-13.00) Fonó Selection szakmai konferencia

(20.00) II. Meybahar Est – Haig Yazdjian (AM) & Yann Keerim (GR)

A magyar-görög zenekar egészestés programja, külföldről meghívott zenészbarátaik megtisztelő közreműködésével. Második alkalommal a Budapesten először fellépő, méltán híres szólista Haig Yazdjian lesz a vendégük, aki zenészbarátja Yann Keerim közreműködésével egy csodálatosan izgalmas estét ígér számunkra. Igazi kelet-nyugat találkozása lesz, egy felejthetetlen izgalmas este mindenkinek, főleg azoknak, akik szeretik az örmény, görög és török zenei hagyományokat! A program a Meybahar szervezésében a Fonó támogatásával jöhet létre.

Jegyár: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

Február 23. (20.00 óra) Fonó Selection – öt koncert egy este

 

Branka trió

Básits Branka, a Junior Prima díjas énekesnő 2018-ban alapította meg saját trióját. A fiatal, magyar-szerb származású énekesnő népi énekesként végzett a Zeneakadémián, de szereti átlépni a műfaji határokat, zenei szabadságát és határtalanságát a világzenében tudja leginkább kibontakoztatni.  A színpadon hatalmas szenvedéllyel és erővel énekel, ugyanakkor képes olyan lágy és finom hangokra, melyek a legkeményebb szívig is elérnek. Az énekesnő édesapja szerb, édesanyja magyar, így ennek a két hagyománynak az ölelésében nőtt fel, ez a kettősség nem csak a mindennapjai életét, hanem egész zenei világát is áthatotta. Új triója a szerb és a magyar népzenéből merítkezik, messzire viszi a hallgatót: a halandó világot feledtetve egy fel nem fedezett, izgalmas, érzésekkel, emlékekkel és örökérvényű igazságokkal teli absztrakt univerzumba kerülünk, mindannyiunk lelke mélyére. Ebben az ’űrutazásban’ társak Wertetics Szlobodán harmonikás és Czirják Csaba jazz-gitáros.

 

Cimbalom Brothers

Exkluzív cimbalomduó két kiváló cimbalmostól, akik nem csak virtuóz tudásukat, de testvéreiket magukkal hozzák ebbe az egyedülálló produkcióba, a Cimbalom Brothers-be. Lisztes Jenő az elmúlt 10 évben Roby Lakatos zenekarával bejárta a világ legnagyobb koncerttermeit, virtuóz cimbalomjátékában a jazz és a hagyományos magyar cigányzene ötvöződik. Unger Balázs, a Cimbaliband cimbalmos frontembere az autentikus magyar népzene és a Balkán cimbalomfutamaival fűszerezi ezt az egyedülálló zenei projektet. Két cimbalom egy színpadon már maga egy kuriózum, de a produkcióhoz csatlakoztak a testvérek is: Unger Gergő gitáros, aki a kobozt és a tamburabrácsot is megszólaltatja, Lisztes László nagybőgős pedig a hagyományos magyar cigányzenét, a jazzt és a Balkán dallamvilágát hozta a produkcióba. A Cimbalom Brothers egy újabb, különleges, igazán szerethető szintre emeli hungarikumunkról, a magyar cimbalomról alkotott képünket. A kvartett lemeze 2018-ban az egyik legsikeresebb világzenei album lett, minden fórumon pozitív kritikákat kapott és a legjobbak között listázta a WMCE toplistája is.

 

Ferenczi György – Csoóri Sándor „Sündi” duó,

Ferenczi György szájharmonika-művész, műfaji határokon túl a népzenétől a bluesig otthonosan mozgó énekes, hegedűs, gitáros. dalszerző igazi unikális muzsikus. Csoóri Sándor ’Sündi’ népzenész, dalszerző, brácsás a városi revival népzene egyik kiemelkedő fiatal alakja, aki saját meghatározása szerint magyar világi népzenét muzsikál. Két különböző és nagyon markáns zenei világ az övék, amit összekötnek a népzenei hagyományok és azok tisztelete, mint közös nevező. „Körülbelül egyszerre kezdtem bluest játszani, és táncházba járni. Táncolni és autentikus népzenét játszani nem tudok, de úgy összeolvadt a két kultúra bennem, hogy tudok bluest játszani magyarul...Nagyon várom a koncertet, mert öt éve magyar építésű mesterhangszeren muzsikálok, és ezen már muzsikálhatok népi dallamokat. Csoóri Sanyi az egyik nagy kedvenc brácsásom; ő nyerte az általam sosem megalapított “éjszakai vándorbrácsa” díjat. És egyébként is, sok átbeszélgetett éjszaka van mögöttünk.” (Ferenczi György)

 

Lakatos Mónika és Rostás Mihály Mazsi

Romanimo „Cigányság” címmel jelent meg 2017 október elején, Lakatos Mónika első szólólemeze a Gryllus Kiadó gondozásában, amely kizárólag hallgatókat és balladákat tartalmaz. Az egész Európában kuriózumnak számító album, az oláh cigány zenének azt az ágazatát hivatott bemutatni, amely eddig, csupán ízelítőként jelent meg az oláh cigány zenekarok koncertjein. A hallgatók nagyon fontosak az oláh cigányok életében. Ezekkel a dalokkal tudják a legegyszerűbben kifejezni érzéseiket. Ezek a dalok mögé bújva vallanak, üzennek és kívánnak mindenféle jót, rokonoknak barátoknak és ismerősöknek. Az album tradicionális dalokat tartalmaz, de hallható néhány saját szerzemény is Lakatos Mónikától a 63 perces utazáson. A Romanimo a World Music Charts Europe - Világzenei ranglista 4. helyére szavazta a szakmai zsűri 2018 februárjában. A Romanimo album WMCE 2018-as éves top 150-es elitjében a 15. helyet foglalta el.

 

Török Tilla és Szlama Laci duójában Török Tilla énekes-hegedűs-dalszerző és Szlama Laci népi pengetős művész (koboz, kaval és citera) tette össze tudását és más zenekarokban szerzett tapasztalatát. A két Zeneakadémiát végzett fiatal a népzene iránti elkötelezettség mellett bátran kísérletezik más műfajokkal, illetve keresi más népek zenéjének közös vonásait, legyen az népzene, világzene vagy régizene. Tilla egyéni látásmódja, extravaganciája és Szlama Laci virtuozitása, s mindkettejük nagy tudása garancia egy csodálatos koncertre.

 

A Fonó Selection koncertjeire jegyek válthatók a https://fono.jegy.hu/ oldalon.

A konferencia látogatása ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

 

2019. február 21-23.

Fonó Selection

Szerintünk…

koncertek, konferencia, táncház

Fonó

 

https://www.youtube.com/watch?v=oTHiGUQmk7w

http://www.fono.hu

https://www.facebook.com/fonobudaizenehaz

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4814624330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása