Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Mechanikai Mérőműszerek Gyára (1949-1998)

2019. február 12. - EuroAstra

kep_39.jpgMűszerész segédlevelemet ebben a gyárban szereztem. Büszke vagyok rá. Az üzem nem államosítással született, 70 évvel ezelőtt alapította a Dobi-kormány. Az államosított kisebb üzemekből sok gépet hoztak át, mégis új gyárnak számított. Nem tudom milyen képzést kap ma egy műszerész tanonc. Az én időmben érteni kellett az esztergapad, fúrógép, gyalugép, marógép, csavarsajtó kezeléséhez, az acél edzéséhez, gépszerelési és javítási munkákhoz, galvanizáláshoz. Természetesen jól bántunk a kézi szerszámokkal. Műszaki rajz alapján bármilyen alkatrészt el kellett tudni készítenünk.

   A gyár eleinte hőmérséklet- és nyomásmérő műszereket, repülőgép alkatrészeket, hegesztő készüléket, tűzvédelmi berendezéseket készített. Kísérleti laboratóriuma is volt, ezt különösen szerették az ipari tanulók, sokat lehetett ott tapasztalni.

   Az MMG profiljának későbbi felsorolására nem vállalkozom, csak néhány fontosabb projektet emelnék ki. Volt egy úgynevezett Fővállalkozási Iroda, amely a tervezéstől a kulcsátadásig végig kísérte a gyártmányokat. A „Barátság” és más kőolajvezetékhez szivattyú állomásokat, nagy pontosságú szintmérőket szállítottak. Komplex távmérő és távirányító központot hoznak létre az Óbudai Gázgyárban, ahonnan a mai napig egész Budapest gázellátását, elosztását, nyomását központilag irányítják.

   Új beruházással kezdődött a FiatVAZ-Zsiguli program. Ehhez évi 450.000 darab műszerfalat kellett szállítani. A belga Contigea Co. cég licence alapján indult az elektromos biztonsági gázcsapok gyártása.

   Talán nem túlzás kijelenteni, hogy európai méretekben is számottevő nagyvállalattá fejlődött a gyár. A múlt század nyolcvanas éveire öt exportképes fő profilja alakult ki. Automatizálási rendszerek. Villamos távadók. Folyadékszintmérők. Házgyári lakások szelepei és szabályzói. Mikroszámítógépes folyamatszabályozó rendszerek.

   A rendszerváltás után az MMG csődhelyzetbe jutott. Pontos oka nem ismeretes. Egyes részlegeit szanálták, mások kisebb cégekké alakultak. A gyári dolgozók 1994-ben megvásárolták a cégközpont 51 %-át, és néhány évig még működtették. 1997-ben egy bankcsoport felvásárolta a gyár részvényeit. 1998-ban bezárták a budapesti Szépvölgyi-úti központi gyáregységet és a cég többi ingatlanjával együtt értékesítették. Helyén emléktábla áll. „Ezen a helyen működött a Mechanikai Mérőműszerek Gyára, a magyar műszeripar legkorszerűbb üzeme.”

 

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7214620798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása