Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Ragaszkodnak a magyarok a gyógymódok közti választás szabadságához.

2019. február 10. - EuroAstra

boiron.jpgA magyarok többsége elutasítja a homeopátiás szereket érintő korlátozásokat – derült ki egy friss kutatás eredményeiből. A felmérésből kirajzolódik: a közvélemény túlnyomó többsége ragaszkodik ahhoz, hogy a hagyományos gyógyászat mellett megmaradjon választási lehetősége a kiegészítő, komplementer eljárások irányába is.

 

A megkérdezettek többsége szerint a különböző módszerek együttes alkalmazása a hatékonyan működő orvoslás alappillére, és azt is támogatja, hogy a hagyományos módszerek mellett egyéb, kiegészítő megoldások is elérhetők legyenek az egészségügyben.

 

A homeopátia továbbra is népszerű, a megkérdezettek közel 57 százaléka bízik benne. Ezt támasztja alá a homeopátiás gyógyszereket szedők aránya is: a válaszadók 64,6 százaléka vett már igénybe valamilyen homeopátiás gyógyszert. Azok többsége, akik már használtak ilyen készítményeket pedig azt nyilatkozta, hogy teljes mértékben elégedett volt annak hatékonyságával. Ezek a legfontosabb eredményei a Boiron, franciaországi székhellyel rendelkező homeopátiás gyógyszergyártó cég és a Forecast Marketingkutató Kft. friss, reprezentatív kutatásának, amely a magyarok homeopátiás szerek fogyasztásával kapcsolatos szokásait és a különböző kiegészítő orvoslási módszerekhez fűződő viszonyát vizsgálta. Az 500 fő bevonásával készült reprezentatív kutatás a budapesti és a vidéken élő, 18-59 év közötti nők és férfiak véleményére egyaránt kíváncsi volt.

 

Az eredmények azt mutatják, hogy a választás lehetősége a különböző gyógymódok között hangsúlyos szerepet tölt be az emberek életében. Tízből kilenc megkérdezett számára kulcskérdés, hogy többféle gyógymódról kaphasson kielégítő tájékoztatást kezelőorvosától. A megkérdezettek 43,8 százaléka nevezte nagyon fontosnak, hogy orvosuk a különböző kiegészítő terápiákkal kapcsolatban is tudjon felvilágosítást adni és ezeket szükség esetén alkalmazza is. Emellett azoknak a száma is jelentős, akik fontosnak vagy közepesen fontosnak tartják ezt a kérdést, ők együttesen 42,4 százalékot tesznek ki. Ezzel szemben csupán 9,8 százalék mondta azt, hogy egyáltalán nem lényeges, hogy orvosa többféle megoldás ismeretében, akár azok együttes alkalmazásával gyógyítson. A válaszadók 48 százaléka teljes mértékben egyetért, 20,6 százalék egyetért azzal, hogy a kiegészítő gyógymódoknak az egészségügyi alapellátásban széleskörűen elérhetőnek kell lenniük és csupán 7 százalék azoknak az aránya, akik egyáltalán nem tarják elengedhetetlennek, ezeknek a módszereknek az elérhetőségét.

 

A kutatásból az is kiderült, hogy a kiegészítő módszerek korlátozásával a lakosság kevesebb, mint egytizede ért egyet, az elsöprő többség szerint a homeopátiás termékeknek helyük van a gyógyszertárak polcain. A megkérdezettek 56,4 százaléka nem támogatja a kiegészítő gyógymódokkal kapcsolatos megszorításokat, 59 százalékuk pedig nem ért egyet a homeopátiás gyógyszerek forgalmazásának visszaszorításával, a társadalom túlnyomó többsége kiáll a választás szabadsága mellett a hagyományos, a kiegészítő és az alternatív gyógymódok tekintetében Eördögh Zsófia, alternatív gyógymódokra specializálódott piackutató és homeopata értékelte az eredményeket:

 

„A kutatás részben visszaigazolta korábbi feltevéseinket, látszik például, hogy a budapesti, magasabb iskolai végzettségű nők azok, akik a leginkább elkötelezettek a homeopátia iránt, ami már csak azért is fontos, mert a hölgyek szerepe a család életében kiemelkedő, ha az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kérdésekről van szó. Emellett a kutatásnak köszönhetően olyan aktuális témák is felszínre kerültek, mint például a kiegészítő gyógymódok korlátozása. Fény derült rá, hogy csupán kevesen értenek egyet ezzel az intézkedéssel és sokan úgy gondolják, hogy a homeopátiás termékeknek igenis helyük van a gyógyszertárak polcain.”

 

A Forecast Marketingkutató Kft. a Boiron Hungária Kft. megbízásából 2018 decemberében telefonos (CATI) piackutatást végzett 500 fős mintanagyságon. A kutatás eredményei a 18-59 éves népességre reprezentatívak, a végleges reprezentatív mintát a kapott adatok többszempontú súlyozásával alakították ki; a mintába kerülő személyek összetételi aránya a legfontosabb szocio-demográfiai mutatók mentén - nemek, életkori csoportok, lakóhely (országrész) - megfelel a teljes magyarországi 18-59 éves népesség összetételének.

 

https://www.boiron.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7514614418

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása