Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Filmkritikusi díjat kapott a Könnyű leckék

2019. február 03. - EuroAstra

Zurbó Dorottya Könnyű leckék című filmje kapta a legjobb dokumentumfilmnek járó Magyar Filmkritikusok Díját a február 1-jei díjátadón. A filmet eddig több, mint 3000 néző látta a mozikban. Hazai forgalmazója az ELF Pictures.

 

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya minden év elején megszavazza és kiosztja a Magyar Filmkritikusok Díját. Idén ötvenhetedik alkalommal ítélte oda rangos elismeréseit az előző évben bemutatott legjobb filmek alkotóinak. A február 1-jei, pénteki díjátadón a legjobb dokumentumfilm díját a Könnyű leckék című film kapta.

 

A Könnyű leckék egy tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története. Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít egy szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt otthon, hogy új életet kezdhessen Európában.

 

Zurbó Dorottya érzékeny és költői hangvételű dokumentumfilmje a Magyar Nemzeti Filmalap Inkubátor programjának keretében készült, világpremierjét a rangos Locarnói Filmfesztivál Kritikusok Hete szekciójának versenyprogramjában tartották.

 

A Könnyű leckék október 11-én került a hazai mozikba az ELF Pictures forgalmazásában, (lásd: https://euroastra.blog.hu/2018/09/25/elf_pictures_oszi_premierek) és kiemelkedő sikerrel vetítették a 15. VERZIÓ Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál hivatalos és diákfilmes programjában is. A filmet már több, mint 3000 néző látta.

 

Zurbó Dorottya (Budapest, 1988) 2014-ben szerzett diplomát az SZFE által indított DocNomads Nemzetközi Dokumentumfilm-rendező Mesterképzés ösztöndíj programjában. Korábban az ELTE Filmtudomány szakán végzett kitüntetéses oklevéllel. Filmjeit több alkalommal választották a Docnomads program reprezentatív alkotásai közé és számos hazai és nemzetközi fesztiválon bemutatták őket. A monostor gyermekei (2017; társrendező) című egészestés dokumentumfilmje, amely Bhutánban játszódik az IDFA - Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál elsőfilmes versenyszekciójában került bemutatásra. A Könnyű leckék (2018), az első önálló rendezői debütálása.

 

https://www.youtube.com/watch?v=9EuNj9chOaE

https://www.facebook.com/dorottya.zurbo/about

https://elfpictures.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6714603516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása