Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Kaposy Miklós

2019. február 01. - EuroAstra

humorlexikon.jpg Író, humorista, polihisztor, amatőr tollforgatásom kezdetének bátorítója, mentora. Orvosnak készült, de tizenéves korában megnyert egy novella pályázatot. Ezután váltott. Humoreszkeket írt a Ludas Matyi, Nők Lapja, Esti Hírlap, Figyelő, Élet és Irodalom és számos más lapba. Dramaturgként dolgozott a Vidám Színpadon, alapító tagja a Humoristák Klubjának, a Rádiókabarénak. A Magyar Rádió Karinthy Színpadának főszerkesztője (34 év alatt 500 adás). A Révai Új Lexikonnak szerkesztője. Könyveket, antológiákat írt, viccgyűjteményeket adott ki.

   Néhány útmutatását közreadom, hátha más is okul belőle. Egy írásnak legyen határozott mondanivalója. Az olvasónak pontosan tudnia kell, miről van szó és mi a tárgyról a cikkíró véleménye. Ne kelljen keresgélni a sorok között. Ne fárasszuk az olvasót, belőlük élünk. Igazodni kell a sajtótermék szelleméhez. Másképp kell ugyanazt a témát fogalmazni egy gazdasági napilap, egy irodalmi újság, vagy egy bulvárlap részére.

   Az írás legyen aktuális. Hiába írjuk a legszínvonalasabb cikket az 1899-es angol-búr háborúról, ez ma már senkit sem érdekel. De 1999-ben, amikor a cserkészmozgalom jubileumát ünnepelte a világ, nagy érdeklődést váltott ki egy ilyen cikk. Ugyanis ebben a háborúban keletkezett a cserkészmozgalom.

   A jó tanácsok hasznosak, de jó cikkeket a lapok belső munkatársai is tudnak írni. Ezért kell még valami egyedi, „ami még nem volt”, ami arra készteti az olvasószerkesztőt, hogy ne a megszokott gárdája tollából válasszon, hanem a „külsőst” részesítse előnyben. Ez okozza az igazi nehézséget és egyénileg kell mindenkinek kikínlódnia, aki erre adja a fejét.

   Egyik fontos műve a 2001-ben kiadott 450-oldalas Humorlexikon. A XX. századi magyar humor, szatíra, groteszk abszurd, irónia, komikum művészetével foglalkozik. Számtalan adattal, fotóval, rajzzal. Néhány fejezete: Írók, karikaturisták. Színházak, kabarék, orfeumok, revük. Újságok, szerkesztőségek.

   Nem szereti, ha emlegetik Karinthy-gyűrűjét (1980), a Magyar Érdemrend tiszti keresztjét (1996) és a Pulitzer-díját (2005). Kedves Miklós, ez úton mondok köszönetet Neked, így nem tudsz udvariasan tiltakozni.

 Láng Róbert.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1614600848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása