Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Uralkodói gondok

2019. január 13. - EuroAstra

kep_37.jpgSenkit sem szeretnék megbántani, de bárhonnan is nézzük, Vilmos cambridge-i herceg és Harry sussex-i herceg rangon alul házasodott meg. Kate Middleton egy kereskedő lánya, Meghan Markle pedig színésznő. Károly és Diana esküvőjének idején (1981) ilyesmi szóba sem jöhetett volna. Tempora mutantur, az idők változnak, Erzsébet királynőnek nem volt sok választásra, áldását adta két unokája nászához.

   Maradt még egy fontos kérdés. Méssalliance vagy morganatikus házasságokra adja áldását a brit uralkodó. A méssaliance házasságnál a nem nemes feleség nemesi rangra emelkedik a kötés után, gyermekei minden jogot örökölnek. A morganatikus házasságnál, amikor egy fejedelmi rangú fél feleségül vesz egy alacsonyabb rangú nőt, a feleség nem emelkedik a férj rangjára és a leszármazottjai a jogait és kiváltságait elveszítik. A Brit Birodalom történelmében két morganatikus házasság akadt.

   1784-ben a későbbi IV. György brit király a kétszeres özvegy, katolikus Maria Anne Smythe férje lett. A házasságot a királyi család nem tekintette érvényesnek. Györgyöt ez nem zavarta, kicsapongó, extravagáns életmódot folytatott, lelkes támogatója volt az új divatirányzatoknak; "Anglia első úriemberének" is hívták. Róla nevezték el az 1810-es évek új építészeti és stílusirányzatát Regency (régens)-korszaknak. Ő építtette újjá a többi között a Buckingham-palotát, a Windsori-kastélyt és a londoni Nemzeti Galériát.

   1937-ben VIII. Eduárd brit király az amerikai elvált, katolikus asszonyt, Wallis Simpsont vette el feleségül és 326-napos uralkodás után lemondott a trónról. A pár Franciaországban élt, Windsor hercege és hercegnője néven. Eduárd megtehette volna, hogy elfogadja a koronát, majd hercegnői rangot adományoz Wallisnak és úgy veszi el feleségül. De a brit király az anglikán egyház feje is. Ha mégis feleségül veszi szerelmét, akkor az egyház kiközösíti, a brit kormány lemond és alkotmányos válság jön létre. Ezért döntött úgy, hogy inkább nem kér a trónból.

   A Windsor ház új tagjait a morganatikus házasság hátrányai nem érintik. Kate Middleton cambridge-i hercegné lett, gyermekei: György cambridge-i herceg, Sarolta cambridge-i hercegnő és Lajos cambridge-i herceg. Meghan Markle Sussex hercegnéje lett, gyermekei hercegek és hercegnők lesznek.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9414556568

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása