Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Feljebb kúszott az olajár, de mennyire lesz tartós az irány?

2019. január 12. - EuroAstra

images_151.jpgA Brent nyersolaj visszatért a 60 dollár/hordó árszint fölé, a WTI pedig az 50 dollár/hordót is meghaladta, minden bizonnyal az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi tárgyalásairól érkező reményt keltő hírek miatt. A geopolitikai helyzetelemzésekből lassan már kihagyhatatlanok Trump elnök tweetjei, ezért mi is megemlítjük, hogy a tárgyalásokról ő is lelkesen számolt be a twitter oldalán. Ráadásul a tegnapi napon további, napirenden kívüli megbeszélések is voltak a két gazdasági szuperhatalom között.

 

A kereskedelmi feszültség enyhülése a részvényárakra is pozitívan hat, ami rá is fér a részvénypiacokra a borzalmas december után. Az olajárak növekedését és az olajpiaci bikahangulatot a gyengülő dollár és az olajtermelő országok további termeléscsökkentése is támogatja.

 

Ugyanakkor a kereskedelmi tárgyalások kedvező alakulása még ha enyhíti is, de visszafordítani minden bizonnyal nem fogja a gazdasági kilátások romlását az Egyesült Államoktól kezdve Európán át Kínáig. Ha ezt figyelembe vesszük, akkor az olaj árának növekedési lehetőségei mindjárt korlátozottabbnak tűnnek.

 

Egy másik ok, ami türelemre inti a bikákat, a Brent és a WTI határidős ügyleteinek és nyitott pozícióinak alakulásából tűnik ki. Egy fundamentális okokra visszavezethető rali esetén a friss long pozíciók növekedése miatt a határidős görbe folyamatosan laposodik – de ez most nem figyelhető meg. A februári és az augusztusi határidős ügyletek közti hathónapos szpred alig mozdult el december óta, és a WTI nyitott pozíciói is alig növekedtek a december végi mélypontot követően. Ezekből arra lehet következtetni, hogy a mostani raliban a short pozíciók zárása lényegesen nagyobb súllyal szerepel, mint a friss long pozíciók felvétele.

 

Ha már a pozíciók elemzésénél tartunk, nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy az Egyesült Államok kormányának részleges leállása miatt a kormány független ügynökségeként működő Amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) december 18 óta nem adja ki a Commitment of Traders (COT) riportot, amely normál esetben hetente jön ki, és tartalmazza a hedge fund-ok és vagyonkezelők devizapiaci és árupiaci pozícióit, amelyeket az Egyesült Államok különböző határidős piacain vettek fel. A COT-riport az említett piaci szereplők pozícióira, azok méretére és irányára ad rálátást, így a COT-riportok különösen fontos támpontot adnak a kereskedőknek és befektetőknek a meghatározó határidős piacokról, legyen szó devizáról, kötvényekről vagy árupiacról.

 

Ole Sloth Hansen

Ole Hansen, Saxo Bank

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8314555802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása