
A magyar köztudottan leveses nép, ráadásul a többi kultúrához képest meglepően sokféle ízvilágban és variációban készítünk forrón kanalazható előételeket. A
Falatozz.hu ételrendelő portál felmérése alapján a legnépszerűbb leves a
húsleves, ami önmagában nem meglepő, hiszen ki ne akarná a hétköznapi munkarutin közben felidézni a vasárnapi családi ebédek nosztalgiáját? A második helyezést a
bableves érte el (a babgulyás népszerűbb, mint a Jókai-féle verzió), a bronzérmet pedig meglepő módon a
hideg gyümölcsleves érdemelte ki. Negyedik a
fokhagymakrémleves lett, majd a
csontleves következik a kedvelt levesek sorában. Érdekes, hogy a
gulyásleves a szerény hatodik helyen végzett a Falatozz.hu adatbázisa szerint, holott az elsőszámú hungarikum levesünkről, népünk kvintesszenciájáról van szó.
A hazai ízek mellett azonban egyre népszerűbbek hazánkban más kultúrák specialitásai is. Az
oroszok legalább annyira levesimádóak, mint mi, sőt, náluk akár főételként is funkcionálnak a tartalmasabb változatok. A céklából készített
borscs és – az alkoholfogyasztás után főleg javallott – savanyú uborkás
szoljanka a két legismertebb specialitásuk. Mostanra már hazánkban is egyre népszerűbb a vietnami
pho leves, amely ázsiai fűszerekkel – főleg korianderrel –, hússal és rizstésztával tölti meg a bendőnket. Érthető okokból a szintén
vietnami kacsavér-leves nem szivárgott be a köztudatba.
A mexikóiak is szeretik megpakolni a folyékony ételeiket, ők a
tortilla-levesre és a fűszeres
tehéngyomor-levesre esküsznek.
Thaiföld különleges ízvilággal hódít: az édes-kókusztejes csirkeleves, a
Tom Kha és a csípős-savanyú
Tom Yum minden ínyenc szívébe és gyomrába belopja magát. Az
osztrák nem egy levesnemzet, de a palacsintatésztás erőlevesük, a
Frittatensuppe egyszerű és nagyszerű. A
japánok két slágere a
miso és a
ramen leves: előbbi egy szójababpürés alapléből és némi levesbetétből áll, utóbbi egy szójával ízesített, hússal és zöldségekkel gazdagon pakolt hosszútészta-leves. A japán újévi leves, az ozoni pedig arról ismeretes, hogy párolt rizsgombóc, azaz mochi van benne.
A
kínai kínálat hiába változatos, a
csípős-savanyú leves egyeduralmát nehéz megtörni. Holott méltán lehetnek büszkék az
üvegtésztás, gyömbéres csirkelevesükre vagy a
shiitake- és fafülgombalevesükre is. Vannak olyan népi csemegék is, amelyek nem terjedtek el, ugyanakkor jól jellemzik az adott gasztronómiát. Ilyen a
brazilok kelbimbós-kolbászos-kukoricalisztes levese, az
izlandi langusztakrémleves, az
albán paprikaleves és a
dél-afrikai struccleves egya
ránt.