Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Gazdasági és politikai bizonytalanságokkal kezdődik az év

2019. január 05. - EuroAstra

2019.jpgAz újévben is folytatódik a japán jen erősödése a dollárral szemben, ami egy menedékkereső reakciónak tekinthető válaszul arra, hogy az amerikai részvények a harmincas évek óta nem szenvedtek el ilyen rossz decembert, és arra, hogy az amerikai hosszútávú állampapírok hozama összeomlott.

 

Szerdán kijött a kínai Caixin feldolgozóipari menedzserindexe, 49,7 lett a várt 50,2 helyett, vagyis 2017 óta először mutat az index 50 alatti, azaz gazdasági visszaesésre utaló értéket. A kínai részvények lokális mélypontra estek az újév első napjaiban, és az S&P 500 is gyengüléssel kezdett. Az amerikai részvények rendkívüli felpattanása 2018 utolsó kereskedési hetében részben annak volt köszönhető, hogy igen nagy léptékben állították vissza a portfóliókezelők az eszközök egyensúlyát a decemberi részvényeladásokat követően.

 

Az amerikai részleges kormányzati leállás nem kis fejtörést okoz a piacnak. A leállás ugyanis kihat egyes adatszolgáltatásokra, és ha túl sokáig tart, az a Fedet is akadályozza abban, hogy észlelje a gazdaság jelzéseit. Trump elnök pozíciója nem éppen erős ebben a vitában, és az elnök már ki is fejezte a reményét, hogy megegyezésre jut a kongresszussal. Az amerikai kongresszus csütörtöktől kezdi meg az üléseit, és Trump elnök számára igen nehéz helyzetet teremthet az immár demokrata többségű képviselőház, amely úgy tűnik, csatára kész.

 

Az elnöknek még a Kínával folyatott kereskedelmi feszültség újabb fejezeteivel is meg kell birkóznia, és ha még ez sem volna elég, újra előkerülhet az észak-koreai problémahalmaz, mivel Kim Dzsongun újévi beszédében felvetette a nukleáris fegyverkezési program folytatását arra az esetre, ha az Egyesült Államok nem szünteti meg az országa elleni szankciókat.

 

De az Egyesült Államokon kívül is van min idegeskednie a piacnak, különösen azon, hogy mikor lesznek láthatók a gazdasági adatokban is Kína gazdaságélénkítő intézkedései. A Brexittel kapcsolatos feszültségek is nőnek, ahogy közeleg a parlament alsóházának szavazása Theresa May kilépési tervéről – valószínűleg a január 14-vel kezdődő héten kerül sor a szavazásra. Ezt a szavazást – amelyet Theresa May december 11-ről halasztott el - úgy állítják be, hogy az alsóház két lehetőség között választhat: vagy May feltételei szerint történik a kiválás, vagy egy úgy nevezett „no deal”, azaz megegyezés nélküli Brexit lesz ez év március 29-én.

 

 

 

John Hardy, Saxo Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3114532216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása