Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Autótolvajok

2018. december 31. - EuroAstra

autotolvajok.jpgKétség nem fér a technika rohamos fejlődéséhez és az életszínvonal emelkedéséhez. Emlékezzünk csak a Biciklitolvajokra. 1949-ben mutatták be a mozik. Világsiker, Golden Globe-díj, Oscar-díj. Ha Vittorio De Sica élne, az autótolvajokról készített volna világsikerű filmet. Értékeinket szeretnénk biztonságban tudni. Egy autó nagy érték. Mégis ellopják, ha nem vigyázunk rá.

Folyamatos a versengés az autókat gyártók, a biztonságtechnikával foglalkozó cégek, valamint az autólopásra szakosodott bűnözők között. Az a probléma, hogy napjainkra a tolvajok magasan képzett, az autó elektronikájához értő szakemberekké váltak. Sajnos ezt segíti az Internet is. Lehetőséget biztosít , hogy bármi, bárhonnan beszerezhető legyen, így azok az eszközök, szerszámok is, amelyek megkönnyítik bármilyen típusú autó ellopását és eltüntetését.

   Az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikája szerint az összes vagyon elleni bűncselekmények (lopás, rablás, csalás, sikkasztás, hűtlen kezelés, stb.) száma évi 150 ezer. Ebből a gépjármű lopások száma 3.500. Első látása nem is olyan sok, de ha figyelembe vesszük, hogy ez kb. 10 személygépkocsit jelent naponta, akkor máris soknak tűnik. Ha pedig a mi autónkat lopják el, akkor elviselhetetlenül soknak.

   Magyarországon a kocsikat jellemzően hat-hét éves korukig lopják, tízéves korig csak kisebb arányban tulajdonítják el őket, az idősebbek pedig csak elvétve tetszenek meg a tolvajoknak. Főképp azok a kis és középkategóriás járművek kapósak, amelyekből sok fut a hazai utakon. Egyszerűen azért, mert azok alkatrészeire van a legnagyobb kereslet: az eltulajdonított kocsik 70 százalékát szétbontják, úgy értékesítik tovább, jellemzően interneten, csomagküldő szolgálaton keresztül.

   Akkor mit tegyünk? Van ugye klasszikus mechanikus védelem (kormányzár, sebességváltózár). Továbbá elektronikus jelzőrendszer (riasztó). Vagy olyan mechanizmus, amely rejtett beszereléssel, vagy késleltetéssel leállítja a motort. Végül a műholdas nyomkövető rendszerek. Melyek segítségével azonnal azonosítható a jármű pozíciója. Sajnos az autótolvajok mindig egy lépéssel előbbre tartanak, mint a gyártók, vagy a lopásgátló eszközök.  Ma már pillanatok alatt képesek kiiktatni a műholdas nyomkövetőt is.

   A zárt garázs sem megoldás, az is feltörhető. Akkor hát mit tegyünk? Legokosabb, ha a Jaguárt bezárjuk a garázsba és mellé állítunk egy jaguárt. Reszkessetek, betörők!

 Láng Róbert

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5914522552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása