Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Nyelvelés

2018. december 29. - EuroAstra

zamenhof_belyeg.jpg A Bábel tornyáról szóló bibliai történetben Isten büntetésből zavarta össze az emberek nyelvét, amiért elbizakodottan vele egyenrangúnak képzelték magukat. A közép-mexikói tolték indiánoknál is létezik egy hasonló legenda, amely szerint a cholulai nagy piramis építése miatt sújtott le az isteni harag, a soknyelvűség az emberekre.

   Vannak, akik szerint praktikusabb és egyszerűbb lenne, ha az egész emberiség egyetlen nyelvet beszélne. Gond nélkül tudnánk kommunikálni a Föld legtávolabbi sarkában élő emberekkel is, nem kellene idegen nyelvek tanulásával tölteni az időnket, és nem kellene fordítókat alkalmazni a könyvek és dokumentumok tolmácsolására. Ennek jegyében hozta létre az eszperantó nyelvet a XIX. század végén egy Lazar Zamenhof nevű lengyel orvos (1859-1914).

   Célja az volt, hogy megteremtsen egy semleges, könnyen tanulható, és a békét, valamint a nemzetközi megértést kulturális értelemben elősegítő kommunikációs eszközt. Az eszperantó főként az indoeurópai (spanyol, francia, olasz) nyelveken alapul. Számos magyar nyelvű irodalmat fordítottak eszperantóra. Az ELTE alkalmazott nyelvészeti tanszéke oktatja.

   Becslések szerint 6.500–7.000  nyelv létezik a világon. Pontosan meghatározni nem lehet, mert a nyelvészek a mai napig vitatkoznak azon, mi tekinthető önálló nyelvnek és mi nyelvjárásnak. Nem beszélve arról, hogy a világ nyelveinek többségéről nagyon keveset, vagy semmit nem tudunk. Még mindig vannak a Földön nehezen megközelíthető és  felfedezetlen területek. A legjelentősebb nyelvi sokféleséget mutató terület Pápua Új-Guinea, ahol 850 nyelvet beszélnek. Itt olyan törzsek is élnek, amelyek tudatosan kerülik a kapcsolatot a külvilággal, így az ott beszélt nyelvekről csak sejtéseink lehetnek. Nagyon valószínű tehát, hogy vannak még számunkra ismeretlen nyelvek a világon.

   Igyekeztem egy-két érdekességet összegyűjteni a nyelv világából. A Föld lakosságának 43 százaléka a tíz legnagyobb nyelvet beszéli. A nyelvek közül 2.000 afrikai. A csendes-óceáni szigetország, Vanuatu, amelynek területe 12 nagyobb, és 60 kisebb szigeten helyezkedik el, lakosainak száma 300.000. Ezen a két magyarországi megye nagyságú területen 116 nyelv ismeretes. 

   A legtöbben kínaiul beszélnek, ezekből a mandarin nyelvet  közel 1.000.000.000 (egymilliárd) ember vallja anyanyelvének. 500-500 millióan az urdu és a hindi nyelvet használja. 250 millió ember oroszul beszél, ugyanennyi portugálul, angolul, és bengáliul. Igaz, az angolt 100 országban beszélik. 100 millió ember használja a német, francia, japán nyelvet, olaszul 50 millióan beszélnek.

   Szeretnék megemlékezni a tárgyhoz tartozó két személyről. Giuseppe Mezzofanti (1774-1849) olasz bíboros 72 nyelven beszélt folyékonyan, mesterszinten. Az Universitá di Bologna professzoraként arab nyelveket tanított. Frankl Ágoston cseh nyelvész feljegyzése szerint egy előadásán a következőket mondta: “Tudják-e, melyik az a nyelv, amelyet alkotó képessége és ütemének harmóniája miatt az összes többi elé, a göröggel és a latinnal egy sorba helyezek? A magyar!”

   Lomb Kató (1909-2003) 16 nyelvet ismert, ebből 5-öt anyanyelvi szinten beszélt, 5 másiknál fél napnyi frissítésre volt szüksége, hogy újra aktiválódjanak az agyában a szavak a tolmácsoláshoz, a maradék 6 nyelven pedig műfordított. Budapesten élt, tolmácsként, fordítóként, íróként dolgozott. Ő volt a világ első szinkrontolmácsa.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr5814518576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása