Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Asztrológia

2018. december 19. - EuroAstra

zodiakus.jpgMa már nincs olyan magazin, újság, amelyik időnként ne közölne horoszkópokat, ne adjon jó tanácsokat a megfelelő ilyen-olyan csillagjegyben születetteknek. Könyvek százait írták róla. Szabad legyen elmondani miért nem hiszek ebben.

   Az asztrológiának nincs egy pontosan leírt elmélete. Vannak, akik szerint a születési időpont a releváns, mások szerint a fogantatás időpontja. Az időpontot percnyi pontossággal kell meghatározni. Csak a csillagjegyekkel operáló horoszkópokat az hívő asztrológusok nem fogadják el. Röviden szólva az asztrológia általában nem mondja meg, mit is tud jósolni.

   Az elfogadott, tudományosan nizonyított fizikai ismereteink szerint a bolygók és a csillagok nincsenek olyan hatással ránk, amelyet az ember akár csak érzékelne, nemhogy jelentős befolyással lenne rá. Fordítva sem tudunk hatásról, hogy a csillagok miért is jeleznék az egyének sorsát, vagy valamilyen tulajdonságát?

    Amennyiben a csillagok állása és az emberi sorsok valamilyen között bármilyen összefüggés lenne, akkor jelenlegi tudományos elvárásaink szerint valamelyik irányba kellene lennie egy hatásnak, vagy egy közös oknak. Mindegyik variációban a hatásmechanizmust lehetetlen összeegyeztetni a fizikával, kémiával, biológiával, matematikával. Nincs bizonyítás, ellenpróba.

  Könnyen kiszámítható, hogy 9,6 millió honfitársunk közül 800 ezer azonos csillagjegy alatt született. Elképzelhető, hogy ennyi emberre ugyanaz az intelem, jóslat, sors vonatkozzék?.Ráadásul heti változatosságban. De van ennél nagyobb ellentmondás is. Az asztrológia nem veszi figyelembe azt, hogy az ember életére legnagyobb hatással elsősorban a genetikus örökség, a környezet (otthon, iskola, barátok média), a testi adottságok és a szocializációs képességek vannak.

   Mindezek ellenére az asztrológia évezredekig fennmaradt és emberek milliói hisznek benne. Az ókori kaldeusok és asszírok végeztek először csillagjóslást három évezrede. A babiloniak kidolgozták a 12-jegyű zodiákust. A modern asztrológia alapjait a görögök fektették le Nagy Sándor uralkodása és a római leigázás közötti időszakban. Az isteni beavatkozást hirdető kereszténység terjedésével az asztrológia is visszaszorult. A reneszánsz kor alatt azonban részben a tudományra és csillagászatra irányuló érdeklődésnek köszönhetően visszanyerte korábbi népszerűségét.

   Ki miben hisz, abban üdvözül, Márk apostolhoz köthető mondás, Tiszteletben tartom a csillagjóslás, ezotéria, horoszkóp készítés hívőit, nem is akarom meggyőzni őket semmiről. De én Johannes Kepler törvényeiben hiszek. Négyszáz év óta senki sem tudta megcáfolni, csak megerősíteni. Nem beszélve V. Sixtus pápáról, aki már 1585-ban ítélte el enciklikájában az asztrológia bármely formájának igazságtartalmát.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6614498650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása