Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Csodák nyomában

2018. december 10. - EuroAstra

kep_36.jpgKettéosztott palack (rekonstrukció). 

  A Biblia, pontosabban János evangéliuma több helyen is említi Kána, Galileában lévő város nevét. Kána ma is létezik, Izrael állam északi felében, elsősorban az újszövetségi kánai menyegző helyszíneként ismert. Ott esett meg Jézus egyik csodatétele. Amikor a menyegzői vacsorán elfogyott a bor, Jézus odalépett a tisztálkodásra ott álló kőkorsókhoz. A szolgák a korsót odavitték a násznagyhoz és öntöttek belőle. Az evangélium szerint a násznagy megízlelte a nemes borrá vált vizet és felkiáltott. Csoda történt!

   Tolnai Simon, a XIX. század híres magyar bűvészének nevét kevesen ismerték annak idején, mert állandóan a világot járta. Magyarországra csak ritkán látogatott, akkor sem végzett cirkuszi mutatványokat, hanem bűvészjelölteknek oktatta a tudományát. Egy alkalommal vacsorára hívta meg tanítványait és azt magyarázta, hogy minden tárgyat el lehet tüntetni, amelyik nem nagyobb testünk felénél. De készülékkel! - kiabáltak a bűvészinasok. Nem, felelte Simon. Amikor a pincér behozott egy hatalmas hidegtálat tele húsokkal, salátákkal, zöldségekkel, szószokkal, a tanítványok gúnyosan mosolyogtak. Ezt tüntesse el mester, szólt halkan az egyik.

   A mester megfogta a fél méter széles hidegtál két oldalát és elkezdte mozgatni az asztal felett előre- hátra, előre-hátra. Egyszer csak a tál nem volt sehol. A bűvészinasok ledermedtek. Tolnai odaszólt a mellette ülő tanítványának. Ne ijedjen meg, nézze csak, itt van a térdemen. És egy fél perc múlva ugyanolyan láthatatlanul visszakerült a tál az asztalra. Azóta se tudta ezt utánozni egyetlen bűvész sem.

   Tolnai több könyvet is írt, ezek közül ma is kapható „A bűvészet története” és „A bűvészet könyve, a leleplezett spiritizmus.” Foglalkoztatták a bibliai csodák is, igyekezett a titkot megfejteni. A víz borrá változtatására a következő magyarázatot adta. Képzeljünk el egy sötét színű, nem átlátszó üveget. Belsejében egy üveglappal, vagy más módon kettéosztva úgy, hogy a két rész tökéletesen záródjon. Az üveg nyakánál egy-egy rés van, a két részhez illeszkedően. Az egyikbe vizet, a másikba bort töltünk. Már most ha a borhoz tartozó rést a jobb kezünk mutatóujjával befogjuk és öntünk az üvegből, akkor csak a víz folyik ki, mert a bort a külső légnyomás megtartja. Majd áttesszük az üveget a bal kezünkbe és a vízhez tartozó részt zárjuk el, ekkor csak a bor ömlik ki. (Ha minden vizet kiöntöttünk, akkor be sem kell fogni a másik rést.)

   A csoda magyarázatát egyszer elmondtam valakinek. Aki így felelt. Értem. De én elhiszem a víz borrá változtatását. Én hiszek a csodákban. Én hinni akarok a csodákban, mert ez így jó nekem. A hit csodáját Tolnai Simon se tudná megmagyarázni.

 

Láng Róbert

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6314466424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása