Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

A G20-as csúcs állíthatja meg az olajárakat a lejtőn

2018. december 02. - EuroAstra

images_127.jpgA határidős WTI- és Brent-ügyletekben már megfigyelhető a stabilitásra való törekvés a hétvégi G20-as csúcs előtt, amely jelentős változásokat hozhat a nyersolaj-árak számára. A Buenos Airesben tartott csúcson Trump és Hszi Csin-ping, valamint Putyin és Mohamed bin Szalmán szaúdi koronaherceg találkozói meghatározhatják az év hátralévő részére és a következő hónapokra az olajpiac irányát.

 

A nyolc hete tartó áresésben a WTI nyersolaj visszatért az 50 dollár/hordó szintre, és elvesztette a 2016 februárja óta szerzett nyereségének felét. Az olajár csökkenése pozitívan hat a keresletre, és ezzel enyhít a globális növekedési kockázatokon, különösen Kína és India esetében. A nyersolaj árának esésével várhatóan csökkenni fog az inflációs nyomás, és ez arra késztetheti a Fed Nyíltpiaci Bizottságát, hogy visszafogják a kamatlábemelés tervezett dinamikáját.

 

Ugyanakkor több tényező is támaszt szolgáltathat az olajáraknak a következő hónapokban. Szaúd-Arábia és Oroszország elindíthat egy folyamatot a termelés csökkentésének irányába – amelyhez később csatlakozhatnak az Öböl Menti Arab Államok Együttműködési Tanácsának tagországai. Egy ígéretes orosz-szaúdi megbeszélés hatását erősítheti egy kedvező fordulat az amerikai-kínai viszonyban a hétvégi elnöki találkozókat követően. Szintén a kereslet növekedése irányába hat a globális szintű finomítói aktivitás megugrása – ez napi szinten 1,5 és 2 millió hordó keresletnövekedést jelenthet.

 

Putyin a héten kijelentette, hogy Oroszország számára költségvetési szempontból a 60 dollár körüli hordónkénti ár már megfelelő lenne – ugyanakkor Szaúd-Arábiának egy 90 dollárhoz közeli hordónkénti árra van szüksége. A 2016 szeptemberében rendezett G20-as csúcson a két ország megbeszélése megalapozta az Opec-tagok és az Opec-en kívüli termelők megállapodását a termelés csökkentéséről – a piac árgus szemekkel figyeli majd, hogy ezen a hétvégén sikerül-e elmozdulni egy hasonló megegyezés irányába.

 

Ole Hansen, Saxo Bank

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1614405278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása