Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Goethe Itáliában

2018. november 22. - EuroAstra

tischbein_festmenye.jpgKözépiskolás koromban úgy tanultam, hogy a világirodalom öt legnagyobb alakja: Dante, Shakespeare, Goethe, Puskin és Petőfi. Valószínűleg most másképp van, de annak idején még nem volt Nemzeti Alaptanterv. Vagy ha volt is, nem tudtunk róla. A magyar tanárok súlyt helyeztek arra, hogy az írók, költők életrajzi adait részletesen ismerjük. Fintorogtunk, de ma már tudom, hogy igazuk volt.

   Nem gyakori, hogy híres festőművészek írók, költők portréját festik meg. Bizonyosan kiemelkedik közülük Wilhelm Tischbein (1751-1829) Goethe Itáliában című festménye. A kép Frankfurtban, a Städelsche Kunstinstitut und Städtische Galerie-ben látható. Döbbenetes hatású, ugyanis az 1,64 x 2,06 méteres alkotás Goethét életnagyságban ábrázolja. Mintha ott lenne a kiállító termben velünk. Története is különleges.

   Goethe (1749-1832) az itáliai utat inkognitóban, álnéven tette meg. Nem tudni, miért. Előbb Velencébe, majd Rómába ment. Sokat foglalkozott a képzőművészetekkel, ami kétségkívül nagy hatással volt költői képzeletére is. A művészet országából Goethe nem vágyódott haza. Másfél évig tartózkodott ott, és csak 1788-ban tért vissza. A költő magas rangú „köztisztviselő” volt,  a tudományos és művészeti intézetek felügyelője, az udvari színház intendánsa. Hessen állam (tartomány) uralkodója, Ludwig Konstantin  herceg felmentette a hivatali munka alól, amolyan hosszú fizetett szabadságot biztosított számára tanulmány útjához.

   Az olaszországi út alatt Goethe három drámát írt. Iphigenia Tauriszban. Torquato Tasso és az Egmont (Beethoven a mű hatására írta az Egmont-nyitányt). Továbbá a magyarul is megjelent Utazás Itáliában című útleírást. Rómában megismerkedett egy milánói asszonnyal, valószínűleg ő volt a múzsája a Römische Elegien című költeményeinek. 1790-ben, amikor  Itáliából hazatért, írta meg a Velencei Epigrammáit.

   Feltételezem, hogy amikor meglátta Goethe az elkészült portrét, nagyon tetszhetett neki. Értett a festészethez, Friedrich Oser festőnél tanult rajzolni Lipcsében. Több művét saját maga illusztrálta. Foglalkozott emellett - sok-sok más tudományág mellett - színelmélettel is. A portré Goethe a római kor előtti hódolatát fejezi ki, egyben utal Goethe egyik legismertebb művére, az Iphigenia Tauriszban címűre.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1514385508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása