Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Peggy múzeuma

2018. november 20. - EuroAstra

guggenheim_muzeum.jpgA velencei Guggenheim Múzeum bejárata

   Velencét az ősztől tavaszig tartó áradások idején rendszerint elönti a víz, de akkora katasztrófára, mint a mostani, egy évtizede nem volt példa. A város területének háromnegyedét elöntötte a víz, és a viharokkal párosuló áradás emberek halálát is okozta. Reméljük a jövő év kora tavaszára helyreáll a rend és megindul a turisták szokásos özöne Itália ékkövéhez.

   Ha már megcsodáltuk a Szent Márk teret, a bizánci stílusú Székesegyházat, a Dózse-palotát, az Óratornyot, a Sóhajok Hídját és az Akadémiai Képtárat Giorgione remekműveivel, ajánlanék egy kirándulást vaporettóval Peggy múzeumához. Különösen azoknak, akik szeretik a modern művészeti alkotásokat, Itt található a XX. századi modern képzőművészet legjobb európai magángyűjteménye.

   A múzeum Peggy Guggenheim korábbi otthona, a Palazzo Venier dei Leoni, a festői szépségű Canal Grandén található. A hölgy Amerika egyik leghíresebb és leggazdagabb családjába született. Apja a Titanicon utazott, ott lelte halálát. Peggy hatalmas vagyont örökölt 13-évesen. Már kamasz lányként kiütközött különcsége, állandóan lázadozott a társadalmi normák ellen, és életébe senkinek sem engedett semmiféle beleszólást. Imádta a modern festészetet, a műkereskedőknél és az érveréseken folyamatosan vásárolta Dali, Klee, Kandinsky, Miró, Klimt, Picasso, Braque, Ernst és Mondrian műveit.

    1948-ban bemutatta a gyűjteményét a Velencei Biennálén, ahol ez volt az első alkalom, hogy modern művészetet állítottak ki. A Guggenheim-gyűjtemény rendkívüli sikert aratott. A Palazzo Venier dei Leonit ekkor helyreállították, és 1949-től már itt kapott helyet Peggy gyűjteménye, majd 1951-től minden nyáron megnyitotta kapuit a nyilvánosság előtt. Gyűjteménye a következő 30 évben folyamatosan bővült, egyre nagyobb elismerésre és hírnévre téve szert. Peggy 1979-ben hunyt el 81-évesen, hamvait a Palazzo kertjének egyik sarkában helyezték el. Halála után is folyamatosan bővül a múzeum kollekciója.

   A Guggenheim-múzeumok rendkívül igényes gyűjteményei méltán világhírűek. Jelenleg Velencén kívül New Yorkban, Las Vegasban, Bilbaóban, Berlinben van múzeumi épülete. Az utóbbi években több elképzelés is született az Andrássy úti hajdani Párisi Nagyáruház hasznosításával kapcsolatban. Szó esett arról, hogy benne aukciós házat és éttermet, esetleg kulturális központot alakítanak ki. Legutóbb az a híresztelés röppent fel, hogy egy  Guggenheim-kollekció kerülne ide. Jelenleg még semmi biztosat nem lehet tudni, ám igazi presztízst jelentene, ha a gyűjtemény egy része hazánkban is fellelhető lenne.

 

Láng Róbert

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8214381526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása