Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Révay András: Minden születés különlegesség

2018. november 14. - EuroAstra

ujbor-1_1.JPG Igaz ez akkor is, ha eltekintünk a gyermek születésének misztériumától és a kifejezést a szó tágabb értelmezésében fogjuk fel. Minden évben eljön az ideje a borok születésének is, szeretjük, keressük, várjuk az újbort, a szüret utáni első megjelenését nagy érdeklődés kíséri. Míg korábban csak a franciáknál volt nevezetes ünnep az újbor, a Beaujolais Nouveau megérkezése, az elmúlt években nálunk is mind népszerűbbé vált ez az esemény. Olyannyira, hogy az idén már tizenötödik alkalommal fogja megtölteni a Vajdahunyad vár termeit az Újbor és Sajt Fesztivál közönsége.

ujbor-2_1.JPG Csak lassan vált az újbor idehaza elfogadottá, de ma már tény, hogy tíz év alatt megtízszereződött az újborok forgalma – állapította meg a Fesztivál főszervezője, Ferenc Vilmos. A Fesztiválon hagyományos versenyre eddig száznál több pincészet nevezett és – bár még korántsem tartunk a végén – háromszáznál több minta érkezett be. A fesztivál borversenyének sajátossága, hogy ott csak ifjú borászok bírálhatnak, a versenyszellem élénkülése talán ennek is köszönhető. Az érdeklődés fokozódása a sajttermelőknél is érezhető, ők is egyre többen szeretnének bemutatkozni. Az elmúlt tizennégy év meghozta a rendezvény külföldi elismertségét is, a jegyvásárlás adatai azt mutatják, hogy a látogatók többsége már nem is magyar, sokan kifejezetten erre a rendezvényre érkeznek és foglalnak szállást Budapesten.

ujbor-3_1.JPG Ez az esemény minden évben nagyon fontos számunkra is – erősítette meg Varga Máté, a fennállásának 25. évfordulóját idén ünneplő Varga Pincészetről szólva. A szüret után itt kapjuk az első visszajelzést az egész évi munkánkról. Mivel a bírálatban is részt vehetünk, egészen pontos képünk lesz arról, hogy pár hónap múlva milyen minőségű borok jelennek majd meg a piacon. Gazdaságunk a középkategóriában már meghatározóvá vált az országban. Az a célunk, hogy öt-tíz éven belül ugyanezt a helyet érjük el a prémium kategóriában is. Örömmel látjuk, hogy a primőr borok térhódítása a magas minőségű borok csoportjában is felerősödött. Igazolják ezt a kereskedelmi adatok és ezért fontos, hogy a bemutatkozásuk ezen a fesztiválon is sikeres legyen!

ujbor-4_1.JPGA Fesztiválnak – öt év óta – díszvendége valamelyik megye. Idén Győr-Moson-Sopron megyére esett a választás, és díszvendég egy borvidék is. A XV. Újbor és Sajt Fesztiválon a Szekszárdi borvidéké lett ez a cím. A Borvidék elnöke, Bősz Adrián arra hívta fel a figyelmet, hogy észrevehetően változnak az igények és ezt komolyan veszik a borászok is. Korábban alig volt keletje az újbornak, ma viszont már nemcsak Márton napkor mennek a pincébe kóstolgatni, hanem igyekeznek minél hamarább a piacon is megjelenni a primőr borral. Ennek tudható be az is, hogy évről-évre növekszik a fesztivál borversenyére nevezők és a beküldött minták száma. Itt zajlik - a termelési lépések sorrendjét tekintve - az ország első borversenye, ahol a legelső „tételek” mérkőznek egymással, és ez kitűnő visszaigazolást is jelent a borásznak a munkája minőségét illetően.

ujbor-5_1.JPG A Szekszárdi borvidék nemcsak borainak minőségével hívja fel magára a figyelmet, hanem azzal is, hogy náluk fontos a fiatalok szerepe – erősítette meg Bodri István, a Hegyközség elnöke. Az idősebb borász generáció komoly sikereket mondhat magáénak, „Az év borásza” kitüntető cím birtokosai közül öten dolgoznak itt és ezzel Szekszárd, a borvidékek között az első helyen áll. Ugyanakkor még egy roppant érdekes jellemző is figyelmet érdemel errefelé. A külföldi statisztikák adatai szerint az egész világon gondot jelent, hogy amikor az idősebb generáció átadja a vállalkozását a fiataloknak, ott ebbe a cégek negyven százaléka belebukik. Szekszárd ebből a szempontból kiemelkedőnek számít, mert a hagyományos pincészeteknél a generációváltás száz százalékban sikeres lett! Errefelé a pincészetek nemcsak egy negyedszázadnyi időre jöttek létre, hanem – természetesen azért még szülői segítséggel – ennél sokkal tovább talpon tudnak maradni.

ujbor-6_1.JPG Ugyancsak díszvendégként kapott meghívást a fesztiválra a Duna Borrégió Borút Egyesület. Elnöke, Koch Csaba elmondta, Magyarország szőlőterületének több, mint negyven százaléka tartozik ide: a Csongrádi borvidék ezer hektárral, a Kunsági borvidék 22 ezer hektárral és a Hajós-Bajai borvidék, közel kétezer hektárral. Sokan gondolják, hogy ebben a régióban csak homokon termelnek, de ez nem igaz, igen sokféle termőhely található náluk. Egyre több borász ismerte fel, hogy ha a termőhelynek megfelelő fajtákat választanak, akkor kiváló borokat állíthatnak elő. A könnyű fehér- és roséborok itt szép számmal megtalálhatók és erről a vidékről is két termelő – Gálné Dignisz éva és Frittmann János - nyerte már el „Az év borásza” kitüntető címet. A borászok és a fogyasztók csak kéz a kézben tudnak fejlődni, meg kell ismerniük egymást és ez a fesztivál nagy motorja ennek a fejlődésnek.

ujbor-7_1.JPG Ménfőcsanakon működik a TEBIKE családi vállalkozás. Nevüket onnan kapták, hogy tehén, birka és kecsketejet dolgoznak fel és termékeik többségét idehaza adják el. Hosszú érlelésű sajtjaik a legkeresettebbek, tartósítószert, színezőanyagot nem használnak. Poroszlóról érkezik majd a fesztiválra a Füzes sajtműhely. Kézműves üzemben, ők is családi vállalkozásként dolgoznak és sokféle sajtot készítenek, a frissektől egészen a kétéves érlelésűekig. Békés megye egyik legkisebb zsáktelepülése, Magyardombegyház, állandó lakóinak száma 150. Csapatuk, Dús Ildikó polgármester vezetésével az idén is jelen lesz és ez nagy kihívás számukra, tavaly ugyanis ők nyerték a közönségdíjat. A sajtkészítést az önkormányzat indította – közmunkában, az idei évtől viszont már szociális szövetkezetként működnek. Kizárólag kecsketejet dolgoznak fel, így sajtjaikat a tehéntejre allergiások is fogyaszthatják.

ujbor-8_1.JPG Már a legelső Újbor és Sajt Fesztiválon is jelen volt, azóta is hűséges résztvevője a rendezvénynek a Dubicz Borászat és Szőlőbirtok – igaz, akkor még Borpalota néven dolgoztak. A Mátrai borvidék 112 éves pincészetében működnek, 110 hektárnyi szőlő termését dolgozzák fel. A fehérborokban a Mátra egyéni karaktert képvisel, talán ennek is köszönhető, hogy az Újbor és Sajt Fesztiválon már több díjat is nyertek! Megjelenésük jellegzetes. Véleményük szerint ugyanis fontos, hogy a fogyasztó már az első pillanatban meg tudja állapítani, honnan érkezett a bor és milyen „üzenete” van a címkecsaládnak. Boraik címkéjén a csúcsok hol a Mátra vonulatait jelképezik, másokon a moha formavilága, az erdei turistaút jelzése, a hegység köveinek jellegzetessége, a farönkök alakja, a fák évgyűrűje, a hegységben található 366 patak jelenik meg.

ujbor-9.JPG A látogatók ugyancsak régóta találkozhatnak a fesztiválon a Balatonszárszó melletti Kötcséről érkező Fáncsi Pince boraival. Nevét a Fáncsi hegyről kapta, az ő boraik a Balaton ízeit őrzik. Céljaik között nem is szerepel a „nagy” borok készítése, sokkal inkább a könnyű, jól iható borok előállítására helyezik a hangsúlyt. Jelszavuk: „Aki ma ellátogat hozzánk, vendégünk lesz holnap is”. Jelenleg negyvenöt hektár saját szőlőterületük van, de a környék termelőitől is vásárolnak szőlőt. Kínálatukban bőségesen szerepelnek fehérborok – Zöldveltelíni, Olaszrizling, Muskotály, Chardonnay - ugyanakkor rosé és vörösboraik – Merlot, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir – is jó helyezéseket érnek el az ország különböző borversenyein és ez alól az Újbor és Sajt Fesztivál sem kivétel.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr8614370377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása