Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

T. S. Eliot

2018. november 11. - EuroAstra

emlektabla.jpg lloyd Webber, a Macskák zeneszerzője világhírű lett. Megdöntött egy sor Guinness-rekordot. A legtöbbet játszott musical, a legnagyobb nézőszám, a legtovább repertoáron tartott daljáték, a legtöbbet kereső zeneszerző és így tovább. Magyar színházi rekord is, az 1983-as bemutatótól 2015-ig 1,5 millió néző látta. De ki írta a librettót?

   Az alapmű és alapötlet szerzője Thomas Stearns Eliot (1888-1965), kalandos életű „avantgard” amerikai-angol költő, drámaíró, kritikus. Irodalmi Nobel-díjas. Bostonban született, persze hogy a Harvard hallgatója volt, majd Párizsban tanult filozófiát, pszichológiát és orientalisztikát (keleti tudományokat). Kezdetben latint, franciát, rajzot, földrajzot, történelmet, matematikát, úszást és baseballt tanított a Highgate Schoolban, majd a Lloyd Banknál (?!) vállalt tisztviselői állást. Első verseskötete 29-éves korában jelent meg, a banki munka és irodalmim lapokba való publikálások mellett.

   Öt év múlva egy csapásra híressé vált „Átokföldje” című elbeszélő költeményével. A Faber & Faber könyvkiadó azonnal hosszú távú szerződést ajánlott, amelyet elfogadott. Közös munkájuk 40 éven át tartott. Megkapta az angol állampolgárságot, áttért az anglikán vallásra. Egymásután jelentek meg művei, amelyet számos nyelvre fordítottak le, többek között magyarra is. Verses köteteit hosszú filológiai magyarázatokkal látta el.

   1948-ban adták ki a Macskák könyve című verseskötetét, ez szolgált alapul Webber musicaljéhez. A macskák szociológiájának és pszichológiájának tartotta. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a musical dalait maga Webber írta. (Romhányi József fordította. Hogy milyen tökéletesen, azt szükségtelen részletezni.)

   Eliot egyik interjújában szerényen annyit mondott, hogy én csupán Homérosz, Vergilius, Dante és Shakespeare útmutatásait követtem. Emléktáblája a mai napig is működő Faber & Faber londoni könyvkiadó irodaépületén, a Russell Square 24 számon látható.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4714364001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása