Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Lakásáfa: elmarad a drasztikus áremelkedés az ingatlanpiacon

2018. november 10. - EuroAstra

images_116.jpgAz építőipari szakértők kérésére megfogalmazott törvénymódosító javaslat szerint 2023 év végéig marad a kedvezményes lakásáfa. Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője szerint az ingatlanpiacon mindenki felszabadult: a beruházóknak nem kell kapkodniuk, az árak nem szöknek majd hirtelen az egekbe, az ügyfelek pedig milliókat spórolhatnak meg.

Varga Mihály pénzügyminiszer szerdán közölte, hogy a kormány javaslata alapján 2023. december 31-i továbbra is kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek 2018. november 1-jén végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

A bejelentés többek közt azért is kulcsfontosságú, mert rengeteg volt a bizonytalansági tényező, és most nyitott kérdésekre kaphatnak válaszokat a beruházók és az ügyfelek egyaránt, ha a javaslat elfogadásra kerül.

Vincze Krisztián, a GDN Ingatlanhálózat Hitelközpontjának vezetője arról beszélt, főszabály szerint a kedvezményes adókulcs jövő év végéig van hatályban, de ez drasztikus áremelkedést hozott volna a piacon.

„Mindenki számára kedvező, hogy a kormány időben rendezi a helyzetet. A várható törvénymódosításnak köszönhetően nem lesz hirtelen drágulás az ingatlanpiacon, emellett nőni fog az 5 százalékos adókulccsal elérhető lakások száma” – fogalmazott a szakember.

Mint mondta, mostanáig félő volt, hogy a beruházók a kapacitásokat áthelyezték volna a félkész ingatlanokra.

„Sok olyan projektről jöttek volna le 2019 év végéig, amely már a befejezéshez közeledett, hogy más projekteket az 5 százalékos lakásáfa biztosításához szerkezetkész állapotba hozzák. A határidőt négy évvel kitolták, így nem kell kapkodni, és emiatt extra késések sem lesznek tapasztalhatók az ingatlanok átadásában” – tette hozzá Vincze Krisztián.

Kiemelte továbbá azt is, hogy az ügyfelek milliós tételeket spórolhatnak a kedvezményes lakásáfán, a banki finanszírozásban pedig nem kell két különböző áfakulcsot kezelni, ami szintúgy megkönnyíti mindenki életét.

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3114361585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása