Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

SÓHAJOK a kultikus mesehorror

2018. október 31. - EuroAstra

mesehorr_2.jpgNovember 8-án megérkezik hazánkba az Oscar-jelölt Luca Guadagnino új alkotása, a SÓHAJOK című misztikus thriller, amely Velencében a vastaps mellett két szakmai elismerést is szerzett, és amiért a rendezőnek ítélték a Kölni-filmdíjat. (lásd: https://euroastra.blog.hu/2018/09/10/nyolc_perces_allo_taps_fogadta_luca_guadagnino_remake-jet)

 

A történet 1977-ben játszódik, amikor a fiatal amerikai, Susie Bannion (Dakota Johnson) Berlinbe utazik, hogy csatlakozhasson a méltán híres Markos Tanz Companyhoz. Megérkezésekor a tánctársulat egyik tagja, Patricia (Chloë Grace Moretz) titokzatos körülmények között eltűnik. Susie ott tartózkodása idején rengeteget fejlődik a társulat vezetőjének, Madame Blanc-nak (Tilda Swinton) irányítása alatt. A próbák során azonban összebarátkozik egy táncossal is, aki azt gyanítja, hogy a vezetőség valamiféle sötét titkot rejteget...

 

A kultfilmmé vált 1977-es Dario Argento-mű újragondolása nemcsak a szereplőkre rótt óriási feladatot és követelt meg hosszas előzetes felkészülést, hanem magának a rendezőnek is feladta a leckét. Luca Guadagnino négy hónappal a Szólíts a neveden című alkotása után – amelyért Oscar-jelölést is kapott – kezdett bele a Sóhajok (Suspiria) forgatásába, elkészülte óta pedig folyamatos résztvevője a legnívósabb filmes eseményeknek. Guadagnino elmondása szerint erősen fogynak energiatartalékai – szíve szerint azonnal nyugdíjba vonulna, 47 évesen, valamelyik családtagjára hagyva a rendezést.

 

A SÓHAJOK a Velencei Filmfesztiválon négy jelölésből két díjat el is hozhatott: elsősorban Thom Yorke-nak (Radiohead) köszönhetően a lehengerlő filmzenéért, valamint Franco Ragusa jelmeztervező kreatív közreműködésével a legjobb speciális effektekért. Az alkotása nyomán a Kölni-filmdíjat is bezsebelő rendező eredetileg csak producerként lett volna jelen a film életében, de a 2015-ös Velencei Filmfesztiválon már kiderült, hogy Guadagnino maga lesz a direktor. Elmondása szerint, kezdetben azt tervezte, hogy egy az egyben a Vakító napfényben című alkotásának szereplőivel dolgozik majd – a színészek közül viszont csak Dakota Johnson (Susie Bannion) és Tilda Swinton (Madame Blanc) szerepel végül a Sóhajokban, akinek ez volt az ötödik közös munkája a rendezővel. Az Oscar-díjas színésznő körül hónapokig keringett a feltételezés, miszerint a tánctársulatot vezető asszony mellett ő alakítja a film egyetlen férfi szereplőjét is. Mára kiderült, hogy igen, ő játssza el hihetetlen hitelességgel Dr. Klemperer karakterét! A színészgárdában egyébként olyan művésznőt is találunk, aki a ’77-es műben is játszott: Jessica Harper akkor a főszereplő Susie-t, most, azaz 40 évvel később pedig Ankét (dr. Klemperer feleségét) alakítja.

 

A Sóhajok Argento „A három anya” trilógiájának nyitó darabja, amelyet 1980-ban az Inferno követett, majd évtizedek múltán, 2007-ben a Könnyek anyja zárt. Mindegyik rész az egyik „anyával” (a világot uraló gonoszságok anyjaival) foglalkozik, akiknek hatalmas varázsa globális események manipulálására teszi képessé őket. Mindhárom film a mítoszok és az okkultizmus világába kalauzolja a nézőt, a Sóhajokban ennek égisze alatt balettáncosok tűnnek el rejtélyes módon. És bár a hozzánk 2018. november 8-án érkező Sóhajok remake-ben is találunk utalást a trilógiára (az Amazon Studios által kiadott legújabb előzetesben Dr. Klemperer ezt mondja: „Három anya. Három isten. Három ördög. Tenebrarum anya, Lachrymarum anya és Suspiriorum anya. Sötétség, könnyek és sóhajok.”), azzal kapcsolatban nem nyilatkozott a rendező, hogy a másik két Argento-filmet is tervezi-e feldolgozni. Sőt Guadagnino elmondása szerint az utóbbi évek nagy hajtásában legalább annyira elfáradt, mint filmjének főszereplője: „Azt hiszem túlerőltettem magam, mint Susie Bannion (Dakota Johnson), a testem egy kicsit megfáradt, pihenésre van szükségem” – nyilatkozta a The Hollywood Reporternek. Ám minden jel szerint az olasz rendezőt Hollywood még jó darabig nem engedi megpihenni, így visszavonulás miatt még biztosan nem kell aggódnunk.

 

Sóhajok (Suspiria) 2018

Főszereplők: Dakota Johnson, Tilda Swinton, Chloë Grace Moretz, Mia Goth, Jessica Harper

Forgatókönyv: Dave Kajganich – Dario Argento és Daria Nicolodi 1977-es Suspiria című filmjének forgatókönyve alapján

Gyártó: Amazon Studios

Rendező: Luca Guadagnino

 

https://www.youtube.com/watch?v=BY6QKRl56Ok&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=mkYAg3asgcw

http://cinetel.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4914334123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása