Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

November 1-jétől végre szélesvásznon is látható a Nagyi projekt

2018. október 31. - EuroAstra

nagyi.jpgRévész Bálint szellemes és friss hangvételű dokumentumfilmje elnyerte a Magyar Filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek és a legjobb vágásnak járó díját, továbbá a DOK Leipzig MDR-díját és Tajpejben a Next Generation-díjat.

 

A film három fiatalember felnőtté válásának és nagymamáik múltjának története – egy tényleges és egy szimbolikus utazás formájában. Ahogyan a fiúk bebarangolják Európát, a nagyik – egy angol kém, egy náci németországi táncosnő és egy magyar kommunista holokauszttúlélő – felelevenítik élményeiket, egy virtuális utazás is kibontakozik a huszadik század történelmébe. Révész Bálint dokumentumfilmje sikerrel szerepelt a nemzetközi filmfesztiválokon, és elnyerte a magyar filmkritikusok legjobb dokumentumfilmnek járó díját.

 

“Az eltűnőben lévő generációval csak felszabadultan és korlátok nélkül szabad beszélgetni, másra nincs már idő.” Révész Bálint

 

Nagyi projekt

színes, feliratos, angol – magyar dokumentumfilm, 2017.

Rendező: Révész Bálint

Szereplők: Rosanne Colchester, Merredith Colchester

      Gudrun Dechamps, Ruben Woodin-Dechamps

      Révész Lívia, Révész Bálint

Forgatókönyv: Merredith Colchester, Ruben Woodin-Dechamps, Révész Bálint

Operatőr: Ruben Woodin-Dechamps

Vágó: Szalay Károly

Zene: Márkos Albert, Elektronikus zene: Gryllus Ábris, Hang: ifj. Erdélyi Gábor

Gyártó Új Budapest Filmstúdió, Gallivant Film

 

Merry, Ruben és Bálint az egyetemen barátkoztak össze, ahol gyorsan kiderült, hogy mindhármukat nagyon szoros kapcsolat fűzi a nagymamájukhoz. A nagyik felnőtté válásának történetei kristályosodnak ki unokáikkal folytatott beszélgetéseikben, akik maguk is éppen a felnőtté válás küszöbén állnak.

A magyar nagyit, a zsidó Líviát 16 éves korában deportálták Dachauba, ahol az egész családja odaveszett. A második világháború után lelkes kommunistává vált. Az angol nagyi, Zan 18 éves volt ebben az időben, és a brit titkosszolgálatnak dolgozott kódfejtőként. Személyesen találkozott még Hitlerrel is. A háború után beleszeretett egy férfiba, akiről csak az esküvőjük után tudta meg, hogy ugyancsak kém. Együtt harcoltak a nácizmus, majd a kommunizmus ellen, életüket a titkok és hazugságok jegyében élték. A német nagyi, Gudrun, aki ekkor még csak 9 éves volt, általános iskolás évei alatt lelkesen énekelte a náci indulókat és lenyűgözte a nemzeti szocialista propaganda lelkülete. Ezért a mai napig lelkifurdalása van. A második generációnak – a szülőknek – sokszor megfogalmazhatatlan viszonya van a történtekhez a traumák okozta nem-mesélés és tagadás folytán. Ezzel szemben az időbeli távolság a nagyszülők által megélt borzalmak és az unokák tudatra ébredése között képessé teszi az unokákat objektívebben gondolkodni a történtekről. A harmadik generáció, vagyis az unokák felelőssége és feladata megtalálni azt az univerzális nyelvet, amelyet használva az elkövetkező generációk képesek lesznek átörökíteni azokat a tanulságokat és értékeket, amelyek a huszadik században keletkeztek. A klasszikus értékekkel és tabukkal foglalkozó film a filmkészítés folyamatának részleteibe is betekintést ad, képet rajzolva az Y-generáció korszelleméről. (Révész Bálint)

 

https://vimeo.com/296196635

https://elfpictures.hu

 

Lantai József

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr2914332023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása