Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Batman és a törökök

2018. július 22. - EuroAstra

batman_1939-ben.jpgBatman 1939-ben

  Kinek tetszett, kinek nem, a Batman (Denevérember) világsikerű film lett, több száz milliós nézőszámmal. Nemcsak a kiváló főszereplő, Michael Keaton miatt. Valahogy vonzódunk a metafizikához, a természeti törvények „kijátszásához”, a rettegéshez, a bűnhöz. Batman történetét elég nehéz összefoglalni, legfeljebb vázolni próbálom.

   Gotham City a korrupció, a  szabadon garázdálkodó gengszterek és az örök sötétség nyomasztó városa. Ebben a kilátástalan világban a lakosság csupán egyetlen megmentőre támaszkodhat, Batmanre, az éjszakában fantomként megjelenő, sötét lovagra, aki megszállottja a bűnüldözésnek. A hős azonban kettős életet él. Nappal unatkozó milliomos, aki segítőkész komornyikjával él óriási kastélyában.

   A kisstílű maffiózót vezére csapdába csalja, amiért titkon elszerette fiatal barátnőjét. Egy másik szereplő, Napier a Batmannel folytatott tűzharc során mérges savval teli üstbe zuhan. A közvélemény halottnak hiszi, ám a szerencsétlen balesetből új gonosztevő születik. Joker, a mészfehér arcú, folyton vigyorgó gyilkos. Aki átveszi uralmát a maffia felett.

   A forgatókönyv írójának még ez sem elég. Egy ügyes és csinos újságírónő, Vicky Vale  beleszeret Batman köznapi énjébe, viszont Joker is élénk érdeklődést mutat a fiatal nő iránt. A nagyváros két metafizikus teremtménye  a gótikus templomtornyok és sötét háztetők szürreális világában küzd meg egymással.

   A törökországi Batman 300.000 lakosú kisváros a Batman folyó partján. Tíz évvel a Batman sikere után beperelték Christopher Nolan rendezőt és a Warner Brotherst, mondván, hogy az engedélyük nélkül használták a Batman nevet. A város polgármestere szerint nemcsak a jogdíjak illetik Batman várost, hanem a lakók által elszenvedett "érzelmi károkat" is meg kellene térítenie az amerikai filmeseknek. Rejtély marad, hogy miért csak tíz év után kezdte el zavarni őket a szuperhős neve. Amely nem is új találmány. A Batman képregény ugyanis már 1939-ben megjelent némileg másként, de ugyanazzal a névvel amerikai hetilapokban. Persze akkor még Batman egy kurdok lakta, néhány száz fős falucska volt.

   A per tíz évvel ezelőtt kezdődött, nincs tudomásom róla, elítéltek-e valakit, kapott-e kártérítést a kisváros, vagy miért maradt abba a per?. Mindenesetre az eset filmtörténeti ritkaság.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr9714126839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása