Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Rákóczi induló

2018. július 17. - EuroAstra

kep_16.jpgA Rákóczi-induló a Himnusz és a Szózat megszületése előtti évtizedekben a magyar nemzet legfontosabb zenei szimbólumának számított, de népszerűségét és tekintélyét máig töretlenül megőrizte a zenemű. Az 1867-es kiegyezést követően egyenrangú harmadikként került be a Rózsavölgyi Kiadó A nemzet három dala című kiadványába. A II. világháború idején a Budapest I. rádióadó szünetjele volt és hosszú évtizedeken keresztül a Kossuth- rádió napi műsorfolyamának nyitószámaként hallhattuk.

   Hector Berlioz (1813-1869) zenekari műve az egész világon ismert. De mi indíthatott egy világhírű francia zeneszerzőt arra, hogy II. Rákóczi Ferenc magyar fejedelemről, a XVIII. század elején kezdődött Habsburg-ellenes szabadságharc vezéréről indulót írjon? Sőt, belefoglalja a Faust elkárhozása című híres szimfonikus művébe.

   Indíték nem volt. Berlioz valószínűleg sosem hallott Rákóczi Ferencről. Amikor a dallamot felhasználta, korrekt módon megtartotta a nevet. A Rákóczi-nótának nevezett indulót eredetileg a Császári és Királyi Hadsereg (K.u.K.) 32. gyalogezredének katonái dúdolták, feltehetőleg a szabadságharc iránti nosztalgiából. Nikolaus Scholl, az ezred katonazenekarénak karmestere kottázta le és hangszerelte 1820-ban.

    Feltételezésem szerint amikor Berlioz negyedszázaddal később európai koncertkörútra indult, meglátta a Bécsben kiadott kottát, megtetszhetett neki és megkomponálta belőle a Rákóczi-indulót. Bemutatta Prágában és Budapesten (akkor még Pesten) is, ahol 1846. február 6-án a Nemzeti Sínházban hatalmas sikert aratott vele.

   Az indulót sokan feldolgozták, közöttük Erkel Ferenc, Liszt Ferenc, Mosonyi Mihály, Brahms, Bartók és Kodály, a legismertebb azonban mégis Berlioz zenekari műve maradt, ami az egész világon ismertté tette a Rákóczi-indulót.

   Az 1848–49-es szabadságharc bukása után a Rákóczi-indulót betiltották, és csak 1859. november 27-én játszhatta először a Filharmóniai Társaság. Erkel Ferencnek a következő évben három egymás utáni hangversenyen kellett vezényelnie a Berlioz-féle  Rákóczi-indulót, mert a közönség nem tudott betelni vele.

  

Kérem az olvasót, hallgassa meg a Rákóczi-indulót a YouTube-on, Herbert von Karajan vezényletével.

 Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr6014116485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása