Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Újabb előny a magyar vállalkozások kezében a japán baromfi piacon

2018. július 08. - EuroAstra

index_67.pngAz európai országok közül elsőként Magyarországgal zárta le a különféle baromfi termékek szállítási feltételeinek modernizálásáról szóló egyeztetéseket Japán. A már hatályos hatályos szakdiplomáciai sikerről a japán országos főállatorvos, dr. Norio Kumagai hivatalos levelében tájékoztatta hazánk országos főállatorvosát dr. Bognár Lajost.

A 2018. július 4-ével hatályba lépett megállapodás értelmében, egy jövőbeni madárinfluenza járvány kitörése esetén nem Magyarország egészéről, hanem csak a betegséggel érintett közigazgatási területekről korlátozzák a baromfi termékek Japán piacra történő szállítását. Ez a magyar vállalatok esetleges exportkiesését jelentős mértékben csökkentheti.

A regionalizáció elvének jövőbeni gördülékeny alkalmazását az agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára/országos főállatorvos dr. Bognár Lajos kezdeményezte a japán hatóságoknál a 2016/2017-es magyarországi madárinfluenza járványt követően. A főállatorvosok személyes egyeztetései mellett 2017 augusztusában japán szakértők is hazánkba látogattak, hogy a megállapodáshoz szükséges feltételeket megvizsgálják. A regionalizáció bevezetése tehát a magyar állategészségügyi szolgálat által nyújtott biztosítékok elismerését is jelenti. A döntés révén a japán exportban érdekelt magyar baromfiipari vállalkozások európai versenytársaikhoz képest is előnyhöz juthatnak egy jövőbeni járvány esetén.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3214096589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása