Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Külső szakértők

2018. június 03. - EuroAstra

multi.jpgBotrány! Botrány! - kiáltották a gyakornokok és hivatalsegédek az Adófőhivatal folyosóján. A Schwindler & Schwindler Kft. adótartozása elérte a 10 milliárd forintot. Ilyen még valóban nem volt az intézmény történetében. Az elnök hívatta a monetáris osztály vezetőjét. Nézd Béla, húzta össze a szemöldökét, beláthatod ez tűrhetetlen, ránk mászik az egész sajtó. Dolgozzatok ki azonnal egy intézkedési tervét a hasonló esetek megakadályozására. Ennek a tartozásnak még egy százaléka is több a soknál. Három napotok van rá. Tudom, rengeteg munkátok van, több millió személyi jövedelemadó bevallást kell ellenőrizni. Ha nem megy, bízzatok meg külső szakértőt, kerül amibe kerül, pénz nem számít.

   Az osztályvezető nem habozott. Felhívta az ügyvédi irodát, ahol már sokszor kisegítették a hivatalt rendelet-tervezetekkel, jelentésekkel, kimutatásokkal. Elmondta miről van szó, három nap a határidő, pénz nem számít. Az ügyvédek nyakig voltak munkával. Sajtóperek, válóperek, ingatlan ügyek, tudjuk hogy megy ez. Azért elvállalták. Az egyik jogász barátja, nyugdíjas főkönyvelő, adószakértő, árszakértő, könyvvizsgáló, igazán megtehetne ennyi szívességet, ráadásul nem is ingyen kérjük.

   A főkönyvelő éppen  a Seychelle-szigetek fővárosában, Victoriában volt a lányánál. Azért elvállalta. Felhívta telefonon testvérét, aki a Mindentudás Egyetemének bróker tanszékén ügyködött docensként. Öcskös, van itt egy jól fizető munka, vállald el. Oké! De három nap a határidő. Oké! És elindult a másodéveseket vizsgáztatni. Az első hallgató érdekes kérdést kapott. A Schwindler & Schwindler Kft. adótartozása elérte a 10 milliárd forintot.  Dolgozzon ki egy intézkedési tervét a hasonló esetek megakadályozására. Munkaidő egy óra tizenöt perc. A feladat elkészült.

   „Az ilyen problémák keletkezésének megakadályozására javasolom a következőket. Amikor a cég adótartozása eléri a 10 milliárd forint 1 százalékát, vagyis 100 millió forintot, szólítsa fel az Adófőhivatal a tartozás nyolc napon belül való kiegyenlítésére. Ha ez nem történik meg, újabb felszólítás, de már csak három napon belül. Ha ez sem segít, jönnek az operatív intézkedések. A hatóság kivonul a céghez két autóval, négy revizorral. Plusz egy rendőrségi járőrkocsi két gazdasági nyomozóval. Felfüggesztik a cég működését. Lélek az ajtón se be, se ki. Lefoglalják a cég bankszámláit, házipénztárát, irodai gépeket, berendezéseket, járműveket és a teljes árukészletet. A felelős vezetőknél házkutatás, ott is lefoglalják a készpénzt. Ha mindez nem fedezi a 100 milliót, akkor kezdeményezik a maradék összeg behajtását. Így kerülhető el a 10 milliárdos adótartozás felhalmozódása, legfeljebb a 100 millió egy részét, alig 1 százalékot bukja a hivatal.”

   Nem terhelem az Olvasót további részletekkel. A javaslat elindult visszafelé. Pénz nem számított. Az ügyvédi iroda kapott 5 milliót, a főkönyvelő 3 milliót, a docens 1 milliót, az egyetemista 5 (jeles) osztályzatot. Az elnök megdicsérte Bélát, megígérte, hogy gondja lesz rá a következő jutalomosztáson. Mindenki jól járt. Szervezni tudni kell!

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr4314018954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása