Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Mark Andrew Spitz

2018. május 28. - EuroAstra

ronald_regen_kaliforniai_kormanyzoval.jpgBüszkeségünk, Hosszú Katinka ismét bizonyított, sorozatgyőzelmet aratott Kaliforniában. Erről jutott eszembe a kaliforniai csodaúszó, Mark Spitz, akinek nevét harsogta a világsajtó az 1972-es müncheni olimpia után. Tavaly a budapesti úszó VB-nálunk járt és elragadtatással nyilatkozott Katinkáról, sikereiről.

   Mark Spitz 1950-ben született, tizenévesen Hawaii-ban laktak, a kis Mark imádta a trópusi klímát, az óceánban tanult meg úszni. Aztán Sacramentóba költöztek, sorra nyerte a kisebb úszóversenyeket, de ott nem talált megfelelő edzési lehetőséget. Következett San Francisco, ahol a legendás úszóedző, George Haines keze alatt kifejleszthette tehetségét. Az 1968-as mexikói olimpiáról két arannyal, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza. Következett a rengeteg edzés, majd az 1972-es müncheni olimpia.

   Bár a számok tömegét kerülni igyekszem, muszáj ideírnom az eredményt. 7 (!) aranyérmet nyert,.Valamennyi győzelme egyéni, olimpiai és világrekord. Sikerül-e valaha ezt túlszárnyalni? Nézzük a listát. 100 méteres gyorsúszás (51,22), 100 méteres pillangóúszás (54,27), 200 méteres gyorsúszás (1:52,78), 200 méteres pillangóúszás (2:00,70), 4x100 méteres gyorsváltó (3:26,42), 4x200 méteres gyorsváltó (7:35,78), 4x100 méteres vegyes váltó (3:48,16).

   A hazatérő bajnok hét olimpiai aranyéremmel a nyakában szállt ki a repülőgépből. Ronald Regen kaliforniai kormányzó fogadta az Airport To Los Angeles-en. Mark Spitz-et egész Amerika ünnepelte, a jóképű 22 éves fiú szex-szimbólum lett, posztereit lányok százezrei aggatták fel szobájuk falára. (Nálunk is.) Még ugyanabban az évben bejelentette, hogy a versenysporttól visszavonul. Nem hitte el senki.

   Mégis így történt. A csodaúszóból sikeres üzletember lett, sportversenyeket szervezett, a reklámszakmában dolgozott, szerepelt filmsorozatokban, amelyek rekord nézőszámot hoztak. Narrátor volt a  Freedom's Fury cínű, magyar vonatkozású filmben, amely az 1956-os olimpián lezajlott magyar-szovjet vízipóló elődöntőről, és egy botrányról szólt. (Producer: Andy Vajna.)

   Majd elfelejtettem, Mark Spitz  dédszülői természetesen magyarok voltak, 1903-ban Vándoroltak ki Magyarországról Amerikába szerencsét próbálni.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr7414006460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása