Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Forradalom, másképpen

2018. április 22. - EuroAstra

delacroix_festmenye.jpgDelacroix festménye. A szabadság vezeti a népet!

  Gimnazista unokám történelemkönyvét lapozgatva rájöttem, hogy ezentúl minden másképp volt. Este elaludtam, álmomban 1789-et írtunk. Kitört a Nagy Francia Forradalom, a feldühödött párizsiak elfoglalták a Bastille börtönét. Az események elvi alapja a felvilágosodás eszméje és jelszava volt: Szabadság, Egyenlőség, Testvériség. A nép igazságos alkotmányt követelt. XVI. Lajos legszívesebben asztalosműhelyében és vadászatokon múlatta idejét, nem törődve a hatalmas államadóssággal, éhínséggel és a gazdasági válsággal.

   Az álom folytatódott. Megjelent a tévében egy fiatal történész és elmagyarázta, hogy nem ez volt a forradalom kitörésének igazi oka. Oknyomozó munkával kiderítette, hogy valójában a Versailles-i szemétháborúról volt szó. Ismeretes, hogy annak idején a kastély teljes pompájában ragyogott, a szociális érzékenység viszont a nullával volt egyenlő. A dőzsölés, eszem-iszom, dinom-dánom, a luxus és a kisstílű szerelmi kalandok uralták a hétköznapokat, a munkaszüneti napokról nem is beszélve.

   Alulfizetett közmunkások százai sütöttek-főztek, öltöztettek-vetkőztettek, mostak-vasaltak, takarították a kastélyt, gondozták a kertet és ami a legfontosabb, berakták a szemetet a kastély 150 kukájába, kitették a kapu elé, hogy heti négy alkalommal a szemetes lovasfogatok elvigyék a hulladékot.

   A szemétszállító közmunkások sztrájkolni kezdtek. Magasabb bért és heti három pihenőnapot követeltek. A szemét halomban állt a kastély udvarán, mert az udvarhölgyek nem voltak hajlandók a kukákat kitolni a kapu elé. Hozzájárult ehhez a monarchia ellenségeinek írásai a vicclapokban. Támadták a királynőt Mária Antoinettet, idegen (osztrák) származása és erkölcstelensége miatt. Titkos csatornákon keresztül terjesztették azokat a rágalmazó erotikus regényeket és pornográf pamfleteket, amelyek nagymértékben hozzájárultak az arisztokrácia, a papság, a király hatalmának csorbításához.

   A szemét bűze elért Párizsig, valójában ez dühítette fel a népet. Ezek a szemét arisztokraták arra sem képesek, hogy kukáikat kitegyék a kastély kapuja elé, ahol sorban álltak a szemétszállító fogatok! És aztán már hiába törölték el az egyházi és nemesi kiváltságokat, hiába adták ki az Emberi és Polgári Jogok Nyilatkozatát, a népharagot nem lehetett megállítani. A többit már ismerjük, XVI. Lajost és Mária Antoinettet kivégezték, győzött a forradalom.

   De a gazdasági és társadalmi válságot nem sikerült felszámolni sem az alkotmányos monarchiának, sem a köztársasági államrendnek, sem a tömeges lenyakazásoknak. Végül Bonaparte Napóleon, a tehetséges tábornok rendet vágott és azon túl a béke uralkodott Franciaországban. A háborúkat kivéve. Amikor is az ágyúdörgésekre felébredtem.

   Elhatároztam, hogy egy darabig nem olvasok középiskolás történelemkönyveket.

 

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr1713851822

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása