Közérdeklődésre számot tartó témák Internetes magazinja

EuroAstra Internet Magazin

Forr a dalom

2017. november 27. - EuroAstra

0020.JPGKedves Zenészek, Dalszövegírók, Frontemberek, Rapperek! Éberen figyelem dalaitok szövegét és szomorúan tapasztalom, hogy kevés a lelkesedés, az optimizmus bennük. Bezzeg az én időmben, különösen a kemény diktatúrában elődeitek más szövegeket, a társadalom hangulatához és igényeihez jobban illő dalokat, indulókat, slágereket alkottak. Fel is sorolok néhány példát.

   „Dolgozó vagy, tiéd a holnap.” Ígéretek már akkor is voltak, különösen a megfoghatatlanok. „Az élet szép, csak légy te mindig vidám.” Igen, ez fontos volt, soha ne feledjük, örülnünk kell. Vastaps. „Nincs a Földön gazdagabb, szebb ország, minden ember érzi, hogy szabad.” Szomorkás hangulat tilos. „Szeretném bejárni a Földet.” Ezt csak titokban lehetett énekelni, mert disszidálásra való csábításnak vélte a hatalom. „Bár arra nincsen rendelet.” Ez is necces, a törvényhozást nem lehet kritizálni. „Egy koldus az utcán a kezemhez ért.” Ez viszont már provokáció, lázadás. Koldusok pedig nincsenek, ezért szó sem eshet róluk.

   De nem ám! Mindenki boldog, ércsük?! „Egy Duna-parti csónakházban, nagy a jókedv minden nap.” „Sétahajó lágyan ring a Dunán.” „Egy boldog nyár Budapesten.” De ne csak a fővárosra gondoljunk. A dalszövegek írói a mezőgazdaságot sem hagyták ki. „Szénát hordanak a szekerek, szekerek. Én a bakon ülök teveled, teveled.”

   Voltak azért ellentmondások is. De ez senkit nem zavart. A dal első sora: „Egy a jelszónk a béke.” Második sor: „Harcba boldog jövőért megyünk.” Ezt a fordulatot nem értette senki. Most béke, vagy harc? „Dolgozz többet, jobban élsz. Boldog lesz a nép.” A rím kicsit sántít (asszonánc), de odaseneki.

   Végül is a termelés a legfontosabb. „Az ember várják a gyárak, a jólét  földünkre árad.”  A „Munka után, estefelé” c. sláger két sora: „Hideg vagy meleg a gyárnak az mindegy”......”termelni, termelni, nincs ennél fontosabb.” Aki elkésik a munkából, az szabotál. „Tíz perc az nagy idő, Elemér! ...Ha naponta rendszeresen késel, bajba jutsz a heti fizetéssel.” (Akkor hetente kaptuk a bért.) De ez nem a munkaerő ára volt, de nem ám! „Kényszer volt egykor a munka, ma hősi tett.”

   Divatba jöttek az orosz dalok is. Szép, mollban írt melódiák. Moszkva-parti séták. Kalinka. Katyusa. Poljuska. Szulikó. Szél zúg a széles Dnyeper táján.”

   A hét évszázad magyar versei című vaskos könyv utolsó idézete egy népdalnak álcázott műdal. Meg is zenésítették. Szó szerint idézem. „Gyertek lányok öltözzetek fehérbe. Hintsünk rózsát Rákosi elvtárs elébe. Hadd járjon ő a rózsában bokáig. Éljen éljen Rákosi elvtárs sokáig!”

   Kedves Zenészek, Dalszövegírók, Frontemberek, Rapperek! Írjatok a mai társadalom hangulatához, elvárásaihoz jobban illő dalokat, indulókat, slágereket! Lesz rá igény.

Láng Róbert

A bejegyzés trackback címe:

https://euroastra.blog.hu/api/trackback/id/tr3913391601

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása